Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în iulie 2009, reprezentând o măsură cu caracter social, cu obiectivul de a susţine sectoarele economice prioritare, precum şi deblocarea procesului de creditare, în contextul efectelor negative pronunţate generate de declanşarea crizei financiare la nivel global.
96% din familiile din România sunt proprietarii locuințelor în care trăiesc
- modificarea denumirii programului „Prima casă" în „O familie, o casă"".
- veniturile nete lunare ale fiecărui beneficiar individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depaşi valoarea de 4.500 lei.
- pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 lei.
-pe durata contractului de credit obţinut în cadrul Programului să nu dobândească individual sau împreună cu familia o cotă de peste% inclusiv dintr-o altă locuinţă situată în mediul urban, cu excepţia celor dobândite prin moştenire. În cazul în care survine o modificare în acest sens după intrarea în Program, în termen de 12 luni de la apariţia acestei situaţii, trebuie să decidă asupra deţinerii locuinţei din Program sau altei locuinţe şi să notifice această decizie Finanţatorului şi fondurilor de garantare, cu prezentarea documentelor care atestă înstrăinarea.
- mandatarea pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unei locuinţe în cadrul programului.
În privința subvențiilor de dobândă:
- avansul minim să fie de 5 -10% din preţul de achiziţie al locuinţei sau din valoarea costului de construire al locuinţei. Preţul de achiziţie a locuinţei este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR
- reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
- reducerea cu 1 punct procentul a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai multi copii.
- beneficiarii eligibili în cadrul Programului pot refinanţa creditele obţinute prin alte instrumente de finanţare, cu excepţia altor credite acordate în cadrul Programului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.