Potrivit normelor de implementare, valoarea maximă a creditului ce poate fi accesat pentru o singură locuință este de 66.500 de euro, plus avansul de 5% venit din partea beneficiarului și doar pentru locuințele care au un preț maxim de 70.000 euro.
Publicat zilele trecute în Monitorul Oficial, Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 177/2022, stabilește comisioanele ce vor fi utilizate pentru programul din acest an.
Astfel, comisionul unic de analiză va fi de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), ceea ce înseamnă că valoarea lui rămâne aceeași ca în 2021.
Totodată, comisionul de gestiune al garanțiilor acordate de FNGCIMM în numele și în contul statului român, în cadrul programului Noua Casă, rămâne la nivelul de 0,30% pe an, calculat la soldul garanției statului.
Pe de altă parte, persoanele care doresc să-și cumpere locuințe prin programul Noua Casă vor trebui să le asigure la valoarea de piață existentă la momentul încheierii asigurării, ci nu la valoarea de piață de la momentul acordării garanției, cum era anterior.
Citește și Cumpărarea unei locuințe, o PROVOCARE în 2022: Scumpire credite, inflaţie, TVA
Plafonul garanţiilor care pot fi emise de stat în favoarea instituțiilor de credit care acordă credite persoanelor fizice ce vor să achiziționeze o locuință va rămâne la valoarea de anul trecut, anume 1,5 miliarde de lei, urmând ca în funcție de evoluție, plafoanele să fie suplimentate.
În același timp, cei care au împrumutat bani pentru a achiziționa o locuință prin acest program, nu o vor putea vinde în următorii cinci ani de la cumpărare.
„În baza contractului de garantare, asupra imobilelor achiziționate în cadrul Programului se instituie în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, precum și în favoarea finanțatorilor, proporțional cu procentul de garantare, un drept de ipotecă legală de rangul I până la finalizarea procedurii de executare silită asupra imobilului care face obiectul garanției, potrivit legii, cu interdicția de înstrăinare a locuinței pe o perioadă de 5 ani și interdicția de grevare cu sarcini a acesteia pe toată durata garanției”, scrie în legislație. Doar în cazul rambursării anticipate această interdicție dispare.
Odată această perioadă trecută, banca și Ministerul Finanțelor își pot da consimțământul pentru ridicarea acestei interdicții și pentru posibilitatea de a pune sarcini suplimentare pe acesta, dar numai dacă se achită tot creditul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.