Directorul FNGCIMM SA-IFN (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii) a vorbit, la DC News şi DC Business, despre cel mai căutat program de către tineri, şi anume NOUA CASĂ, un program care le oferă acestora şansa de a-şi cumpăra o locuinţă în condiţii mult mai avantajoase decât creditele imobiliare clasice.
"Programul 'NOUA CASĂ', fostul 'PRIMA CASĂ', din 2009 şi până în prezent este cea mai accesată măsură anticiclică atât de către persoanele fizice, dar şi la îndemâna Guvernului. De la începutul acestui program, 300.000 de români au beneficiat de acest program, 3 din 4 credite ipotecare au fost luate prin programul Prima Casă/Noua Casă şi statul român a garantat cu 29 de miliarde, instituţiile financiar-bancare au finanţat cu 50 de miliarde, iar cei care nu au putut să-şi plătească au fost circa 0,28%, recuperat din garanţiile imobiliare sau din fondul de risc la dispoziţia Ministerului de Finanţe.
FNGCIMM este o instituţie financiară nebancară, sub supravegherea Băncii Naţionale a României, în care statul este acţionar 100%, prin Ministerul de Finanţe.
Guvernul a fost nevoit şi de situaţia pandemică să modifice din temelii acest program, pentru că, aţi văzut, am avut şcoala de acasă, muncă de acasă, practic toate activităţile s-au mutat acasă. Atunci am venit şi am susţinut acest lucru – şi de un studiu pe care l-am făcut, în sensul că în 2019, înainte de pandemie, dezvoltatorii imobiliari au predat către cetăţeni cea mai mică suprafaţă utilă din ultimii 30 de ani, adică 49 mp. În sensul că dezvoltau proiectele în funcţie de programul Prima Casă. Prin fostul Prima Casă putea fi accesat un credit de maximum 57.000 euro. Atunci Guvernul a venit cu remodelarea totală a programului, s-au introdus două praguri: 70.000 euro cu garanţie 50% şi avans 5%; între 70.000 şi 140.000 euro cu avans 15%, garanţia statului 60% şi dobânda rămâne aceeaşi.
Ce am observat anul trecut: din 14.800 credite luate 15% s-au dus pe case; practic au migrat 15% spre locuinţe mai mari; restul de 85% fiind apartamente. A crescut suprafaţa utilă şi s-au dus pe locuinţe noi. Acesta a fost şi interesul nostru, ca românii să se ducă spre locuinţe noi", a explicat Dumitru Nancu.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.