Laurențiu Neculaescu a vorbit despre un nou program lansat anul acesta care își propune să sprijine construirea a 26 de noi fabrici de reciclare în România.
Bugetul programului Fabrici de Reciclare este de 220 milioane de euro și este finanțat prin intermediul PNRR. Valoarea Valoarea minimă eligibilă este de 500.000 euro/proiect iar valoarea maximă eligibilă este de 8.400.000 euro/proiect.
”Avem programe de finanțare în reciclarea deșeurilor. Anul acesta este prima dată când Administrația Fondului pentru Mediu lansează un program privind capacități noi de reciclare la nivelul României. Prin intermediul acestui program denumit generic Fabrici de Reciclare sperăm la final să avem 26 de noi capacități de reciclare a deșeurilor pe teritoriul țării noastre. Programul a fost lansat, este un program care se adresează mediului privat, IMM-urilor. În perioada 16 mai – 14 august așteptăm toate companiile care sunt interesate să participe la acest program, să depună proiectele și aplicațiile”, a explicat Laurențiu Neculaescu.
Cum pot fi cheltuiți banii
Președintele AFM a mai dat câteva detalii importante pentru antreprenorii interesați de acest domeniu, sunt lucruri de care trebuie să țină cont, în cazul în care aleg să facă o astfel de investiție.
”Beneficiarul ajutorului de stat trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile eligibile. Cheltuielile eligibile în cadrul acestui program constau în cheltuielile cu realizarea construcțiilor necesare amplasării și a montării utilajelor, instalațiilor și echipamentelor achiziționate cu tot cu dotări și cheltuieli cu achiziționarea activelor necorporale. Foarte important, nu sunt eligibile proiectele care doresc să finanțeze doar activitățile de pregătire, cum ar fi sortarea în vederea reciclării. În cadrul acestei axe de finanțare, cei care doresc să atingă obiectivul de economie circulară și să obțină un produs finit din materia din materia primă rezultat în urma reciclării sunt eligibili la finanțare și vom acorda finanțare și pentru linia de producție dacă aceasta folosește cel puțin 50% din materia primă rezultată din fabrica de reciclare”, a conchis președintele Administrației Fondului de Mediu, Laurențiu Neculaescu.
Descoperiți mai multe în video-ul de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.