După ce, în cadrul interviului acordat analistului Bogdan Chirieac, a trecut în revistă două programe mai cunoscute, respectiv Casa Verde Fotovoltaice și Rabla, Laurențiu Neculaescu a trecut la Iluminatul public, care, potrivit precizărilor sale, a ajuns, deja, la a patra sesiune. Sunt alocate 500 de milioane de lei, iar vineri a fost trimis la Ministerul Mediului ghidul pentru publicare în Monitorul oficial, a declarat șeful AFM, precizând că, imediat după aceea, va fi emisă dispoziția de începere a programului.
București a rămas în urmă la iluminat
Procedura, destinată exclusiv primăriilor, este similară celorlalte programe, cu programare direct pe aplicație. ”Ca noutate, anul acesta am majorat cu 20% bugetul pentru ceea ce înseamnă București, pentru că am constatat că este puțin în urmă în privința iluminatului stradal. În plus, am creat posibilitatea de extindere atât în intravilan, cât și în extravilan pentru acele localități limitrofe care au nevoie de așa ceva”, a adăugat Laurențiu Neculaescu
Stâlpi absolut revoluționari
Șeful AFM a menționat că se acordă, în cadrul acestui program, celor care s-au înscris, atât becurile necesare ultra-moderne, cu consum redus și putere mare, cât și stâlpii, care, însă, după cum a subliniat interlocutorul analistului Bogdan Chirieac, ”trebuie să fie independenți energetic pentru a contribui la diminuarea cu 25% a emisiilor de carbon. Este vorba despre niște stâlpi noi, care sunt, practic, fotovoltaici de sus până jos. Este îmbrăcat în panouri fotovoltaice de sus până jos și care, după cum susțin specialiștii, poate funcționa și câteva zile fără a avea nevoie de soare”, a adăugat Neculaescu.
Deloc ceva complicat
El a precizat că programul Iluminatul Public nu este unul complicat, nu se cer multe documente, un studiu de fezabilitate, o dovadă că primăria respectivă nu are datorii de nici un fel, precum și un studiu din care să rezulte o eficiență energetică de 25% față de sistemul vechi.
Va revoluționa totul
În ceea ce privește programul Fabricile de reciclare, Laurențiu Neculaescu și-a exprimat convingerea că ”va revoluționa tot ce știam noi despre România și despre deșeurile din România. Este încă deschisă axa de finanțare, care se va închide în noiembrie, după care va începe procedura de evaluare a acestor aplicații. Avem deja 85 de aplicații depuse. Bugetul nostru este de 1,1 miliarde de lei din PNRR, iar aplicațiile depuse până astăzi însumează 1,6 miliarde, deci suntem deja dincolo de buget. Îmi doresc ca în 2025, oricine va fi la AFM să găsească banii necesari pentru a finanța toate proiectele care vor fi considerate eligibile, chiar dacă acestea sunt dincolo de buget”, a spus Laurențiu Neculaescu.
Află mai multe detalii despre acest program, dar și despre altele, urmârind întreaga emisiune:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.