Modificări aduse programului StudentInvest
Prin noul ordin al MFTES numărul maxim de beneficiari a fost redus de la 6.300 la 5.556 însă plafonul a rămas la fel ca cel de anul trecut și anume la 250 milioane lei.
Cei care pot beneficia de finanțare prin programul StudentInvest trebuie să fie persoanele fizice cu cetățenie română și domiciliul în România.
Programul acre ca scop să ajute tinerii care au nevoie de finanțare pentru plata educației/publicațiilor/cărților/manualelor, pentru plata taxelor de participare la evenimente profesionale/educaționale, plata chiriei/cazării/locuinței, a transportului în cazul schimburilor din programul Erasmus, acoperirea cheltuielilor cu investigațiile medicale, etc. (a se vedea detalii în secțiunea de cheltuieli eligibile).
Are ca obiect facilitarea accesului la finanțare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și 40 de ani neîmpliniți și care sunt cuprinse în sistemul de învățământ superior autorizate să funcționeze provizoriu ori acreditate.
Dobânda pentru creditul acordat, precum și comisioanele aferente acestuia vor fi suportate în integral din bugetul de stat.
Creditul poate fi acordat o singură dată, pentru o durată de maximum 10 ani, cu o perioadă de grație stabilită de comun acord între bancă și beneficiar de maxim 5 ani de la data acordării împrumutului.
Finanțarea se acordă sub forma unui credit cu una sau mai multe trageri, în funcție de documentele justificative prezentate la plată.
Dacă beneficiarul nu este angajat, pentru acordarea creditului este necesară prezentarea cel puțin a unui codebitor.
Cheltuielile eligibile
Taxe de studii, inclusiv licența, master, inclusiv MBA, doctorat.
Plata cărților, rechizitelor, inclusiv a celor editate în forme accesibile persoanelor cu dizabilități.
Costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate.
Taxa de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări.
Achiziționarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, aplicații informatice de specialitate, inclusiv a celor având incorporate tehnologii de acces și dispozitive asistive pentru persoanele cu dizabilități.
Plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății.
Plata locurilor de cazare în căminele studențești.
Parte/avans din achiziția unei locuințe.
Cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative: convenție, adeverință sau alt document care atestă înscrierea în program.
Plata pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele „școala după școală” și/sau afterschool, precum și a taxelor pentru cursuri extrascolare la care participă/se înscriu copiii.
Costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale.
Investigații și tratamente medicale complexe recomandate de medici în cazul studenților cu probleme de sănătate.
Achiziția de autoturisme noi/autoturisme secondhand cu vechime de maximum 5 ani la data efectuării tragerii, precum și achiziția de autoturisme adaptate pentru persoanele cu dizabilități.
Achiziția instrumentelor muzicale, a aparaturii audio-video și a altor obiecte necesare pentru dezvoltarea abilităților vocaționale.
Modificări aduse programului FamilyStart
În cazul programului FamilyStart plafonul celor care pot beneficia de acesta a crescut în 2024 de la 4.200 la 4.375.
Plafonul de garantare stabilit pentru acest an este la fel cu cel de anul trecut, respectiv 250 milioane lei.
Ca și pentru programul StudentInvest și pentru acesta cei care pot beneficia sunt numai persoanele fizice cu cetățenie română și domiciliul în România.
Costuri care pot fi acoperite
Costurile ce decurg din evenimente care conduc la obținerea statutului de soț și soție, precum cununia religioasă, cununia civilă sau ceremonia cu prilejul căsătoriei, dar nu mai mult de 20.000 lei. solicitarea plății se face în termen de maximum 90 de zile de la data la care a avut loc evenimentul.
Plata cheltuielilor cu spitalizarea în cazul nașterilor.
Cheltuielile cu creșa, grădinița, școala, programele „Școala după școală“, precum și cu participarea și/sau achiziția de materiale/echipamente/instrumente necesare în cadrul activităților extrascolare la care participă sau se înscriu copiii beneficiarului.
Achiziția de autoturisme noi sau autoturisme secondhand, precum și achiziția de autoturisme adaptate pentru persoanele cu dizabilități.
Cheltuielile aferente taxelor de studii, inclusiv licență, master, doctorat, inclusiv cursuri de calificare sau perfecționare profesională, conversie sau reconversie profesională, precum și a celor aferente cărților de specialitate și rechizitelor. toate formele de studiu trebuie să fie autorizate să funcționeze provizoriu sau acreditate.
Plata cheltuielilor aferente publicării cărților sau a studiilor de specialitate, inclusiv a celor editate în formate accesibile persoanelor cu dizabilități.
Plata taxelor de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și a cheltuielilor de transport pentru deplasări.
Achiziționarea de calculatoare și/sau componente ale acestora, laptopuri, imprimante, aplicații informatice de specialitate, inclusiv a celor având încorporate tehnologii de acces pentru persoanele cu dizabilități.
Plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/lună, la cursul Băncii Naționale a României din ziua plății.
Parte/avans din prețul de achiziție a unei locuințe/ costul de construcție – inclusiv pentru costul proiectării și al execuției, cheltuieli legate de construcția/ modernizarea/ renovarea/ extinderea locuinței, de lucrări pentru creșterea eficienței energetice sau pentru instalarea de echipamente/ instalații de producere a energiei electrice/ cogenerare din surse regenerabile – prin proiect individual sau prin programe guvernamentale specifice, precum și cheltuieli legate de achiziția de mobilier. rambursarea anticipată parțială/ integrală a unui credit ipotecar contractat anterior, inclusiv prin programe guvernamentale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.