Criza energetică globală a dus la o creștere a prețurilor la gaze și cărbune în întreaga lume, ceea ce a contribuit la o revenire accelerată a cotațiilor futures ale petrolului, a explicat un grup de analiști, inclusiv expertul în piețe de mărfuri al Bank of America, Francisco Blanche.
De exemplu, la jumătatea lunii octombrie, prețul petrolului Brent, de referință în Europa, a depășit 86 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii trei ani, iar la sfârșitul lunii, prețul petrolului american WTI a depășit 85 de dolari pe baril.
La 1 noiembrie, contractele futures pentru luna ianuarie la țițeiul marca Brent se tranzacționau la 84,66 dolari pe baril, iar WTI cu livrare în decembrie - la 83,95 dolari.
În februarie 2021, experții de la JPMorgan au declarat că se așteaptă la un al cincilea superciclu de creștere a prețurilor la materii prime din ultimii 100 de ani.
Citește și Importurile de petrol ale României au crescut cu peste 10%
La acel moment, analiștii băncii prognozau o creștere a prețului petrolului Brent la 68 de dolari pe baril până în trimestrul patru din 2021.
În același timp, Agenția Internațională pentru Energie nu exclude posibilitatea ca, până în 2030, prețul petrolului să scadă până la 36 de dolari pe baril.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.