În urmă cu o săptămână o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă pe baza prognozelor, estima pentru luna ianuraie 2022 un preț al gazelor la un nivel de 550 lei/MWh. Analiza a fost invalidată de creșterea nemaintâlnită în doar două zile a prețului gazelor pe BRM, respectiv prețul a crescut cu 141,6 lei/MWh (33%).
Analizand tranzactiile efectuate pe BRM, inclusiv în ultimele două zile, prețul gazelor tranzacționate pe bursă, cu livrare în primul trimestru din 2022, poate atinge în această iarnă valori cuprinse între 762 – 1074 lei/MWh, atrage atenția sursa citată.
Atingerea acestui nivel al prețului, exact în ziua în care autoritățile române declarau că au găsit soluția rezolvării facturilor mari la gaze, arată că în loc să eliminăm cauzele care determină aceste creșteri ale prețului, ne orientăm doar asupra efectelor.
În fapt, fără a înlătura situația de criză legată de lipsa gazelor în iarnă și care alimentează panica, aceste evoluții inimaginabile ale prețului gazelor din această iarnă, vor continua, scrie Asociația Energie Inteligentă pe site-ul său.
Citește și Va fi HAOS pe piața materiilor prime! Experții Saxo Bank nu exagerează
De precizat că, la deschiderea tranzacțiilor la bursa ICE, prețul gazelor naturale au afișat, miercuri dimineață, o creștere bruscă, atingând o nouă valoare record, de peste 1500 de dolari/1000 de metri cubi.
Astfel, prețul contractelor futures cu livrare în luna noiembrie la hubul TTF din Olanda a explodat, pur și simplu, urcând rapid la 1559 dolari/1000 metri cubi sau 130 euro pe MWh, cu peste 10 euro mai mult față de valoarea de la închiderea tranzacțiilor de marți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.