Prețul mondial al petrolului ar putea ajunge la o valoare "stratosferică" de 380 de dolari pe baril dacă sancțiunile americane și europene vor determina Rusia să aplice reduceri de retorsiune la producția de țiței, au avertizat analiștii de la JPMorgan Chase & Co.
Grupul celor șapte națiuni elaborează un mecanism complicat de plafonare a prețului obținut de petrolul rusesc, în încercarea de a strânge șuruburile asupra mașinăriei de război a lui Vladimir Putin în Ucraina. Însă, având în vedere poziția fiscală robustă a Moscovei, națiunea își poate permite să reducă producția zilnică de țiței cu 5 milioane de barili fără a afecta excesiv economia, au scris analiștii JPMorgan, inclusiv Natasha Kaneva, într-o notă adresată clienților.
Pentru o mare parte din restul lumii, însă, rezultatele ar putea fi dezastruoase. O reducere de 3 milioane de barili a livrărilor zilnice ar împinge prețul de referință al țițeiului de la Londra la 190 de dolari, în timp ce cel mai rău scenariu de 5 milioane ar putea însemna un țiței "stratosferic" de 380 de dolari, au scris analiștii.
"Riscul cel mai evident și cel mai probabil în cazul unui plafon de preț este că Rusia ar putea alege să nu participe și, în schimb, să riposteze prin reducerea exporturilor", au scris analiștii. "Este probabil că guvernul ar putea riposta prin reducerea producției ca o modalitate de a provoca durere Occidentului. Stricarea pieței globale a petrolului este de partea Rusiei".
Citește și: Prețul petrolului. Previziuni Goldman Sachs: Inutil să sperați că situația se va stabiliza
Experții băncii americane de investiții Goldman Sachs consideră că prețul petrolului se va apropia, în această vară, de valoarea istorică. În același timp, analiștii anticipează o nouă prăbușire pe piața de acțiuni a SUA și, de asemenea, că economia Marii Britanii se află în pragul unei recesiuni.
Prețul țițeiului marca Brent a pierdut, în aproape două săptămâni, peste 8%, îndepărtându-se de un maxim al verii de 125,95 dolari pe baril atins pe 14 iunie. De asemenea, petrolul american WTI a cedat aproximativ 10% în aceeași perioadă (minimul a fost de 17,9%). Brent a crescut cu 2,7%, la 115,47 dolari, iar WTI a câștigat 2,31%, la 110 dolari. După cum notează CNBC, cotațiile petrolului au încheiat luna iunie cu un trend negativ, întrerupând șase luni de creșteri.
"Perspectiva noastră optimistă pentru sectorul energiei și al materiilor prime se bazează pe teza subinvestiției și este mai relevantă astăzi decât în urmă cu două sau trei săptămâni. Investițiile continuă să părăsească acest sector exact în momentul în care ar trebui să fie aici", a comentat pentru CNBC Jeff Curry, șeful departamentului de cercetare globală pentru materii prime de la Goldman Sachs.
Situația din sectorul energetic este "incredibil de optimistă", a spus el. De asemenea, Curry se așteaptă ca, pe măsură ce economia globală își va reveni, prețul țițeiului Brent să se apropie din nou de maximele istorice și să ajungă la 140 de dolari pe baril chiar în această vară.
Banca americană a precizat vineri, într-o notă adresată clienților, că declinul prețurilor nu s-a datorat unor factori fundamentali, ci a fost cauzat de o creștere bruscă a temerilor investitorilor privind începutul unei recesiuni, pe măsură ce "ritmul economiei începe să încetinească, iar băncile centrale trec la creșterea mai agresivă a ratelor".
Investitorii sunt îngrijorați de faptul că o recesiune ar putea afecta negativ perspectivele cererii viitoare, potrivit CNBC. Banca crede că, dacă economia rămâne în recesiune suficient de mult timp, cererea de mărfuri va scădea, ceea ce va determina scăderea prețurilor, dar economia nu a ajuns încă în această stare. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.