Motivul este că traderii de acțiuni ai băncii au profitat de redresarea piețelor, arată Reuters.
Banca a raportat un profit de 2,01 miliarde de dolari, sau 5,48 dolari pe acțiune, pentru ultimul trimestru, față de 1,33 miliarde de dolari, sau 3,32 dolari pe acțiune, cu un an înainte.
Cu toate acestea, Goldman Sachs a încheiat un an dificil, cu profituri în scădere cu aproape o treime față de 2022, în condițiile în care banca a renunțat la franciza sa bancară de consum și a concediat angajați în ceea ce banca a numit un an de redresare.
"Acesta a fost un an de execuție pentru Goldman Sachs", a declarat directorul general David Solomon într-un comunicat. "Cu tot ceea ce am realizat în 2023, împreună cu strategia noastră clară și simplificată, avem o platformă mult mai puternică pentru 2024".
Piețele bursiere s-au redresat pe măsură ce economiștii și investitorii devin tot mai încrezători că SUA vor evita o recesiune. Participanții la piață dezbat, de asemenea, când va reduce Rezerva Federală ratele dobânzilor, ceea ce ar putea acționa ca un alt catalizator al activității.
Veniturile băncii din tranzacționarea acțiunilor au crescut cu 26% în trimestrul al patrulea. Veniturile din activitatea de gestionare a activelor și a averilor au urcat și ele cu 23%, la 4,39 miliarde de dolari, ajutate de câștigurile din investițiile în acțiuni și datorii.
Comisioanele din domeniul de investment banking au scăzut cu 12% față de anul trecut, la 1,65 miliarde de dolari, deoarece scăderea operațiunilor de fuziuni și achiziții (M&A) a compensat câștigurile din vânzarea de creanțe și acțiuni.
Veniturile din tranzacționarea de titluri cu venit fix, valute și mărfuri (FICC) au scăzut cu 24% din cauza slăbiciunii produselor cu rată a dobânzii și a valutelor, care au tras în jos câștigurile din produsele ipotecare.
Goldman avea un număr de 45.300 de angajați la sfârșitul lunii decembrie cu aproape 7% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. Banca a concediat mii de angajați în 2023, inclusiv în ianuarie.
Goldman se numără printre giganții bancari care vor plăti o taxă de evaluare specială pentru a reîntregi un fond guvernamental de asigurare a depozitelor (DIF), care a fost golit de 16 miliarde de dolari în urma prăbușirii a două bănci regionale anul trecut.
Acesta a anunțat o cheltuială de 529 milioane de dolari legată de această taxă în trimestrul al patrulea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.