"Profitul net al Băncii Transilvania este de 436,07 milioane lei, ca rezultat al eficientizării şi consolidării businessului. În ceea ce priveşte eficienţa operaţională, aceasta se păstrează la nivel confortabil în Banca Transilvania, aceasta fiind de 47%, calculat cu un impact anualizat al contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie", se spune în comunicatul băncii.
La 31 martie 2019, activele Băncii Transilvania au ajuns la 75,9 miliarde lei, iar creditele au crescut până la 37,04 miliarde lei. Depozitele clienţilor au ajuns la 62,7 miliarde lei, din care 43,45 miliarde lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 19,24 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice.
Banca menţionează că, începând cu anul financiar 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care reglementează modul de calcul al taxei pe active pentru instituţiile bancare. "Banca Transilvania a estimat o taxă pe active de 136 milioane lei aferentă anului financiar 2019", se arată în comunicat. Potrivit acestei estimări, luând în considerare un calcul proporţional, dacă banca ar înregistra efectul acestei taxe pentru perioada de 3 luni încheiată la 31 martie 2019, profitul net la 31 martie 2019 ar coborî la 407,51 milioane lei.
Citește și: Banca Transilvania devine numărul 1 în România
Conform comunicatului de presă, în primele trei luni din acest an banca a acordat persoanelor fizice 18.000 de credite cu dobândă fixă. Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 11 miliarde de lei. Portofoliul creditelor IMM este de 16 miliarde lei. BT are în portofoliu 3,8 milioane de carduri, ceea ce înseamnă 21% cota de piaţă în ceea ce priveşte cardurile emise în România.
De asemenea, în document se precizează că la Adunarea Generală a Acţionarilor BT, care a avut loc în 24 aprilie, acţionarii au aprobat propunerea Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania privind distribuirea profitului pe anul 2018 prin acordarea unui dividend brut de 0,17 lei/acţiune. Totodată, acţionarii au aprobat majorarea capitalului social cu suma de aproximativ 400,8 milioane lei prin emisiunea a tot atâtea acţiuni gratuite. Banca Transilvania are 63,7% capital românesc şi peste 30.000 de acţionari români persoane fizice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.