”Teoretic este total greșit ceea ce se întâmplă. Pentru că nu este o creștere a pensiilor. Creșterea pensiilor pornește de la punctul de pensie. Ceea ce se vorbește acum se referă la creșterea veniturilor celor care încasează pensii”, este de părere profesorul de economie Mircea Coșea.
”Noi vorbim de nu știu câți ani, iar în ultimul timp aproape în fiecare zi despre o reformă a pensiilor și despre eliminarea inechităților. Tocmai aici se face o inechitate, pentru că nu poți să reduci impozitul atunci când pensia este obținută prin contributivitate. Contributivitatea aduce echitate: primești cât ai contribuit”, a explicat expertul, apreciind că ”este încă o vorbă aruncată”.
Pentru că, a continuat profesorul, ”Guvernul trebuie să spună foarte clar dacă reușește, la 1 ianuarie 2023 să mărească pensiile și cu cât. Declarațiile de până acum ne arată nu doar că Guvernul nu știe dacă va reuși să mărească pensiile, dar nici măcar nu are un plan în această direcție. Pentru că declarația guvernamentală a fost foarte clară și foarte paradoxală: vom mări pensiile, dar nu știm cu cât. Cum adică? Nu se face un plan, nu există un buget, nu se face o rectificare”, a întrebat, retoric, profesorul Coșea.
În altă ordine de idei, domnia sa a arătat că ”o inflație mai mare face ca și dobânda să crească. Din păcate însă, această creștere a ROBOR-ului la care asistăm în ultimele luni a dus la o scădere foarte mare a puterii de cumpărare la anumite categorii ale populației, a înrăutățit nivelul de trai al populației. Iar Banca Națională nu poate singură să stăpânească inflația dacă nu există și o măsură structurală, adică pe structura economică. Inflația pe care o traversăm acum nu este doar pe costuri, nu este doar monetară, este și datorită structurii. În momentul în care statul trebuie să plătească miliarde de lei pentru acoperirea datoriei și se împrumută la dobânzi la cel mai înalt nivel din Europa, consider că inflația nu poate fi stăvilită, dacă nu există și altfel de măsuri”, a spus Mircea Coșea la România TV.
Citește și Anunțul serii. Marius Budăi spune că se lucrează la noi măsuri pentru TOȚI românii
Într-un interviu acordat postului de televiziune România TV, Marius Budăi a precizat că noile ajutoare sociale nu îi vor viza doar pe pensionarii cu venituri mici, deoarece majoritatea românilor sunt afectați de valul scumpirilor, nu doar vârstnicii.
În același timp, ministrul Muncii a subliniat că, deocamdată, nu poate dezvălui ce pregătesc oficialii români, dar a promis că va reveni în scurt timp cu detalii despre proiectele la care se lucrează în cadrul ministerului pe care îl conduce.
„Eu consider că aceasta ar trebui să fie grija guvernanților, de zi cu zi, să caute soluții indiferent de provocări și avem suficiente astăzi. Trebuie să căutăm soluții să extindem aceste măsuri, nu doar la categoriile vulnerabile, pentru că toți cetățenii au fost afectați de aceste scumpiri. Puterea de cumpărare a fost afectată. Lucrăm la un nou pachet de măsuri. Îmi cer scuze cetățenilor – nu suntem în posibilitate de a anunța ceea ce vom implementa. Citește mai departe AICI
Citește și Câciu spune că vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2023, dar nu ştie cu cât
Nu poate deocamdată să spună cu ce procent, însă exclude posibilitatea ca majorarea să nu fie aplicată de anul viitor.
"Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma "votului" în care economia funcţionează în acest an.
Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată", a declarat, miercuri, şeful de la Finanţe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.