Este vorba, pe de o parte, de cadrele didactice, care vor încasa o primă pentru carieră didactică și, pe de altă parte, de personalul nedidactic, care vor primi o primă de carieră profesională. În primul caz suma stabilită de Guver este de 1500 de lei, sumă, care în cazul al doilea, ajunge la 500 de lei. Sunt bani pe care beneficiarii ar urma să îi folosească pentru cursuri de pregătire profesională și alte cheltuieli.
Fondurile sunt alocate în baza HG 921/2023, intrată deja în vigoare, document prin care a fost aprobată ”suplimentarea bugetului Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pe anul 2023 cu suma de 110.000 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”, la care se adaugă altă suplimentare de 90.000 de lei.
În OUG 58/2023, act normativ ce se aplică din 12 iunie, se precizează că, ”pornind de la modele europene de susținere a activității educaționale prin alte forme decât salariul, sunt oportune două forme de susținere a personalului didactic, didactic auxiliar și a personalului nedidactic care își desfășoară activitatea în sistemul de educație, și anume:
a) prima de carieră didactică: care are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional;
b) prima de carieră profesională: asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, care are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale”.
Se menționează, totodată, faptul că, ”de prima de carieră didactică cadrele didactice, didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul școlar 2022-2023, denumite în continuare beneficiari finali personal didactic”.
În ceea ce privește prima de carieră didactică, ea este dedicată cadrelor didactice ”din sistemul de învățământ universitar de stat, care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și personalul didactic auxiliar, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023, denumite în continuare beneficiari finali personal didactic”.
Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:
1. pentru cursuri de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
2. pentru echipamente IT;
3. pentru cumpărarea de cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
4. un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.