Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial. Decizia vizează mii de produse și face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri menite să susțină industria alimentară locală.
Plafonarea adaosului, în faza finală
Proiectul de ordonanță este aproape finalizat, fiind în prezent la o fază de 90%. Totuși, Florin Barbu a subliniat că mai sunt necesare discuții și evaluări cu retailerii și procesatorii de pe piața alimentară, pentru a finaliza detaliile legate de anumite produse.
„În momentul de față, retailerii și procesatorii trebuie să mai aducă o evaluare pe anumite produse. Sunt convins că, în calitate de ministru al Agriculturii, voi avea puterea să conving toate părțile implicate – retailerii, procesatorii și fermierii – că această ordonanță este benefică pentru întregul lanț agroalimentar”, a declarat Barbu.
Procesul de adoptare a ordonanței presupune respectarea unor proceduri legale complexe, printre care obținerea avizelor necesare de la Consiliul Legislativ și alte ministere, precum Ministerul de Finanțe, Ministerul Economiei și Ministerul Justiției. Astfel, termenul exact de intrare în vigoare al ordonanței nu poate fi stabilit deocamdată.
Beneficii pe lanțul agroalimentar
Florin Barbu a subliniat că măsura plafonării adaosului comercial este esențială pentru redresarea industriei alimentare din România și face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri pentru sprijinirea procesării în țară. Această inițiativă vizează atât protejarea consumatorilor prin menținerea prețurilor accesibile, cât și sprijinirea producătorilor și procesatorilor locali, într-o piață dominată de marii retaileri.
Ministrul și-a exprimat încrederea că piața nu va fi destabilizată de această plafonare a adaosurilor comerciale. El a adus ca argument precedentul ordonanței similare, care, în ciuda scepticismului inițial din partea retailerilor și a unor analiști economici, a avut efecte pozitive asupra pieței agroalimentare.
„Nu mă tem că piața va fi destabilizată. La prima ordonanță, mulți analiști economici și retaileri vorbeau despre o posibilă penurie de alimente și despre faptul că măsura nu va avea efectul dorit. Totuși, ordonanța și-a dovedit eficiența, lucru confirmat și de Consiliul Concurenței. Mai mult, vânzările acestor produse s-au dublat, iar inflația în sectorul agroalimentar a scăzut semnificativ, de la 10,8 - 10,9% la aproape 4,5% în prezent”, a explicat ministrul Agriculturii.
Impactul economic al plafonării
Ministrul Barbu a menționat că profitul retailerilor și procesatorilor a crescut după introducerea primei ordonanțe de plafonare a adaosului comercial. Aceasta demonstrează că măsura a avut un impact pozitiv atât asupra consumatorilor, cât și asupra celor care activează în sectorul alimentar.
„Din datele pe care le dețin, pot să vă spun că atât retailerii, cât și procesatorii au înregistrat un profit mai mare față de anul în care nu era în vigoare ordonanța privind plafonarea adaosului comercial. Vom face o analiză detaliată a profitabilității procesatorilor și retailerilor la încheierea exercițiului financiar”, a declarat oficialul MADR.
Aceste date sugerează că, în ciuda unor temeri inițiale, plafonarea adaosului comercial nu a afectat în mod negativ operatorii economici din sectorul alimentar, ci, dimpotrivă, a contribuit la o creștere a profitabilității acestora.
Sprijinirea industriei alimentare locale
Una dintre prioritățile Ministerului Agriculturii este susținerea industriei alimentare din România, prin măsuri care să încurajeze procesarea locală a produselor agricole și să reducă dependența de importuri. Ordonanța de plafonare a adaosului comercial se încadrează în acest efort, vizând atât menținerea unui echilibru în piața alimentară, cât și sprijinirea fermierilor și procesatorilor locali.
Florin Barbu și-a exprimat dorința ca ordonanța să fie percepută de toate părțile implicate ca un element esențial pentru dezvoltarea industriei agroalimentare din România. Prin plafonarea adaosurilor, consumatorii ar putea beneficia de prețuri mai accesibile la o gamă largă de produse, în timp ce producătorii și procesatorii locali ar putea să-și consolideze poziția pe piață.
„Voi încerca să conving sistemul de retail, procesatorii și fermierii din România că această ordonanță este una benefică pentru întreg lanțul agroalimentar. Este un pas important pentru redresarea industriei alimentare și pentru a stimula procesarea produselor locale”, a afirmat ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.