”Am să vă spun ceva foarte deschis și sincer. Până la Revoluție am lucrat, dar și după 1990 câțiva ani buni de zile în vechiul abator al Bucureștiului. Am asistat la producerea preparatelor și înainte de Revoluție și după Revoluție. Până în anul 1995, în mezeluri, în afară de un singur E, atunci nu îi spuneam E, îi spuneam silitră, care păstra culoarea cărnii, totul era natural. Este și motivul pentru care preparatele din carne aveau maxim 72 de ore de valabilitate. În general, ele se făceau din carne proaspătă, nicidecum din carne congelată. Și aici este o întreagă folosofie: nu că nu ar fi bune, dar una este să fie făcute din carne proaspătă și alta din carne congelată. Deci, este strict adevărat”, a spus Dragoș Frumos, întrebat fiind dacă toate discuțiile legate de calitatea net superioară a produselor de pe vremuri sunt un mit sau o realitate.
”Și pot să spun că frații Petreuș, trei la pungă, câți erau pe vremea aceea, până în 1990, erau mai gustoși, nu toate sortimentele, pentru că avem și firme serioase, dar erau mai gustoși”, a adăugat președintele SINDALIMENTA.
Nu pot să fiu de acord
În ceea ce privește soia, ”poate ne-am trezit. Spuneam atunci că ne omoară cu soia din preparate, ne omoară cu uleiul din soia, iar astăzi ținem regim strict cu produse în totalitate din soia. Atunci ne-a lipsit informația și este foarte adevărat și eram bulversați. Nu pot să neg există anumite tipuri de E-uri care măresc valabilitatea, care păstrează culoarea, dar personal nu pot să fiu de acord, lucrând în sistem și cunoscând și gustul, și rețeta, și producția, nu pot să fiu de acord cu produsele care au termen de valabilitate jumătate de an, nu pot să fiu de acord cu produsele care, în loc să fie afumate cu fum natural de esență tare să băgăm arome, potențiatori de gust. Astea sunt trucuri și sunt bune, probabil, pentru că a crescut numărul populației la nivel mondial”, a spus Dragoș Frumosu.
Atunci erau rețete
El a menționat, totodată, că astăzi există producători care, pe etichete subliniază: produs fabricat după rețeta din 1965 sau 1973. ”I-am întrebat de ce consideră că trebuie să facă astfel de precizări și mi-au răspuns: pentru că erau rețete”, a menționat interlocutorul jurnalistului Mihai Ciobanu.
Un răspuns scurt: Foarte rău
Întrebat, în altă ordine de idei, cum stă cu forța de muncă în insutria alimentară, în special cu cea calificată, Dragoș Frumosu a răspuns scurt: ”Foarte rău. În primul rând, salariile sunt cu 200-300 de lei peste cel minim pe economie. Deci un venit net destul de mic”. Invitatul din platoul interviurilor DCNews a atras, totodată, atenția că România a pierdut multă forță de muncă, în special calificată. Cei mai mulți au plecat în țările vestice, unde câștigul este mai bun”.
Aflați ce a spus Dragoș Frumosu despre piața alimentelor, despre prețurile la carnea de porc în ajunul Sărbătorilor de iarnă și multe alte informații interesante ascultând întreaga emisiune:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.