În pofida creșterii record a producției de energie din surse regenerabile, anul trecut au fost puse în funcțiune aproape 70 de gigawați (GW) de noi capacități energetice pe cărbune în întreaga lume, o mare parte, de 47,4 GW, în China, a declarat think tank-ul Global Energy Monitor, cu sediul în SUA, în studiul său anual.
De asemenea, capacitatea de alimentare cu cărbune în afara Chinei a crescut pentru prima dată din 2019, în timp ce la nivel mondial au fost închise capacități de producție a energiei bazată pe această resursă de doar 21,1 GW, potrivit studiului, citat de Reuters.
De la semnarea Acordului de la Paris, în 2015, 25 de țări au redus capacitatea de producere a energiei electrice bazată pe această resursă, dar 35 au crescut această capacitate, și trebuie făcut mult mai mult, a declarat Flora Champenois, autorul principal al raportului GEM.
"Lumea se îndreaptă în direcția corectă în ceea ce privește rolul cărbunelui în sectorul energetic, dar nu suficient de repede și cu unele ocolișuri riscante pe parcurs", a spus Champenois.
Pentru a menține creșterea medie a temperaturii globale în limita pragului de 1,5 grade Celsius, capacitatea globală de producere a energiei pe bază de cărbune trebuie eliminată până în 2040, potrivit proiecțiilor Agenției Internaționale pentru Energie.
O astfel de eliminare treptată ar necesita închiderea în medie a 126 GW în fiecare an, echivalentul a două centrale pe săptămână, chiar dacă nu ar fi adăugate noi capacități, a estimat GEM.
Cu toate acestea, în prezent, se află în curs de dezvoltare unități de producție a energiei bazată pe cărbune de 578 GW. Această cifră include 408 GW numai în China, putere suficientă pentru a alimenta întreaga Indie.
Rata de oprire a centralelor pe cărbune din China, pe fondul preocupărilor legate de securitatea energetică, a fost, de asemenea, anul trecut, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.
Având în vedere că energia pe bază de cărbune este incompatibilă cu obiectivele declarate de China în materie de climă pe termen lung, GEM a declarat că China riscă să se confrunte cu miliarde de yuani în active neutilizate.
Aprobările recente pentru proiectele pe cărbune din China au fost acordate sub sloganul "construiește mai întâi și modifică mai târziu", ceea ce sugerează că acestea sunt considerate o soluție pe termen scurt pentru aprovizionarea cu energie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.