Potrivit analiștilor din industrie, criza continuă de cipuri a afectat întreprinderile mari și mici, inclusiv unele dintre platformele de top ale industriei și s-ar putea să nu se îmbunătățească semnificativ timp de cel puțin un an sau mai mult, scrie CNN.
Cel mai recent semn al unei potențiale penurii prelungite de cipuri A.I. a apărut recent în raportul anual al Microsoft. Raportul identifică, pentru prima dată, disponibilitatea unităților de procesare grafică (GPU) ca fiind un posibil factor de risc pentru investitori.
GPU-urile sunt un tip de procesoare care ajută la efectuarea calculelor implicate în antrenarea și implementarea algoritmilor de inteligență artificială.
"Centrele noastre de date depind de disponibilitatea terenurilor permise și construibile, de energie, de sursele de alimentare în rețea și de servere, inclusiv de unitățile de procesare grafică ("GPU") și de alte componente", a scris Microsoft într-un comunicat.
Problema afectează în mod direct companiile care construiesc instrumente și produse de inteligență artificială și afectează în mod indirect întreprinderile și utilizatorii finali care speră să aplice tehnologia în scopuri proprii.
Sam Altman, directorul general al OpenAI, a sugerat în luna mai, în cadrul unei declarații în fața Senatului SUA, că instrumentul de chatbot al companiei se străduiește să țină pasul cu numărul de solicitări pe care i le adresează utilizatorii.
"Avem atât de puține GPU-uri, încât cu cât mai puțini oameni folosesc acest instrument, cu atât mai bine", a spus Altman.
Compania Nvidia va beneficia masiv de pe urma valului de inteligență artificială: acest producător de cipuri în valoare de un trilion de dolari care, potrivit estimărilor din industrie, controlează 84% din piața pentru GPU-uri. Într-o notă de cercetare publicată în luna mai se estimează că Nvidia va înregistra o creștere "fără precedent" a veniturilor în trimestrele următoare, veniturile din activitatea sa din centrele de date depășindu-le pe cele ale rivalilor Intel și AMD la un loc.
Se așteaptă ca deficitul de cipuri să se reducă pe măsură ce mai multe unități de producție vor fi puse în funcțiune și pe măsură ce concurenții Nvidia își vor extinde ofertele. Dar acest lucru ar putea dura până la doi-trei ani, spun unii experți din industrie.
Citește și: Inteligenţa Artificială (IA) a intrat in topul celor mai mari riscuri pentru organizaţii (Sondaj)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.