Printre cele mai importante contracte convenite în ultimul exerciţiu fiscal se numără un acord de 6,5 miliarde dolari pentru nave de luptă de suprafaţă (Littoral Combat Ships) încheiat cu Arabia Saudită, un contract de 5,1 miliarde dolari pentru avioane F/A-18 cu Kuweitul, un contract de 4,6 miliarde dolari pentru sisteme de apărare antiaeriană şi anti-rachetă Patriot convenit cu Polonia şi un acord de 756 milioane de dolari tot pentru sisteme Patriot încheiat cu România.
Preşedintele Donald Trump vrea să facă din SUA, deja cel mai mare furnizor de armament al lumii, un actor şi mai important pe piaţa mondială, în pofida îngrijorărilor exprimate de organizaţiile pentru protecţia de drepturilor omului şi a celor care susţin un control mai strict al vânzărilor de armament.
Modalități de achiziții
Pe lista celor mai mari producători americani de armament, care vând nave, tancuri avioane, rachete şi alte echipamente guvernelor străine, se regăsesc nume precum Boeing Co, Lockheed Martin Corp, Raytheon Co, General Dynamics Corp şi Northrop Grumman Corp.
Există două modalităţi principale prin care guvernele străine achiziţionează armament de la companiile americane: vânzări comerciale directe, negociate între un guvern şi o companie, şi vânzări militare externe (Foreign Military Sales - FMS), în cadrul căreia un guvern străin lucrează cu Pentagonul cu privire la un posibil contract. Ambele au nevoie de aprobarea Guvernului SUA.
Departamentul de Stat al SUA a precizat că în ultimul exerciţiu fiscal vânzările comerciale directe de armament american către clienţii străini au crescut cu 6,6% până la 136,6 miliarde dolari, în timp ce vânzările militare externe au crescut cu 33% până la 55,6 miliarde dolari.
Contractul încheiat de România pentru sisteme de apărare antiaeriană şi anti-rachetă Patriot este unul de tip FMS ( Foreign Military Sales - FMS).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.