Publicitate
Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimările privind creşterea economică a Germaniei pentru acest an, la 0,2%, faţă de estimarea anterioară de 0,3%, reprezentând cea mai slabă performanţă înregistrată de una dintre principalele economii ale zonei euro.
"Absenţa stimulentelor economice din Germania va pune Austria în dificultate", a declarat Gabriel Felbermayr, directorul Institutului Austriac de Cercetări Economice (Wifo).
Austria are în Germania cel mai important partener comercial, aproximativ 30% din exporturile Austriei mergând în ţara vecină, ceea ce reprezintă 12% din PIB-ul său, a subliniat Felbermayr.
În 2023, volumul schimburilor comerciale bilaterale dintre Germania şi Austria a scăzut cu 8%.
"Aceasta înseamnă că slăbiciunile economiei germane au un impact negativ direct asupra economiei Austriei. Sectoarele inginerie mecanică, chimie, industrie metalurgică şi auto sunt foarte dependente de economia germană", a adăugat Felbermayr.
Situaţia este similară în cazul Elveţiei, care are în Germania cel mai mare partener comercial.
"Orice problemă în economia germană se va resimţi şi în Elveţia", a afirmat Martin Mosler, director la Institutul Elveţian de Politică Economică (IWP).
Exporturile elveţiene spre Germania au înregistrat o scădere de 1,1% în primul trimestru, după o scădere şi la finele lui 2023.
"Aceasta afectează mai multe sectoare, de la ceasuri de lux la produse intermediare, pe care multe IMM-uri specializate, precum cele din industria electronică, le furnizează în Germania", a subliniat Mosler.
În Polonia, sectorul industrial a fost afectat de recesiunea de anul trecut din Germania.
Producţia în industriile cu un consum intensiv de energie, precum chimia sau industria metalurgică, s-a redus cu 15% până la 20% de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, a arătat Pawel Sliwowski, directorul Institutului Polonez de Economie (PIE).
"Aceste sectoare sunt puternic integrate în lanţurile de aprovizionare germane", a adăugat el.
În medie, 27% din exporturile totale ale Poloniei merg spre Germania.
"Din perspectiva Poloniei, o politică mai robustă din partea Guvernului german ar trebui să vizeze creşterea investiţiilor publice", a opinat Sliwowski.
O solicitare similară a venit şi din partea lui Gabriel Felbermayr, directorul Wifo.
"Germania trebuie să-şi revitalizeze activitatea de investiţii, pentru care sunt necesare stimulente eficiente pe termen scurt", a subliniat acesta.
El a adăugat că Berlinul trebuie să facă mai mult pentru a relansa creşterea pe termen lung.
"Cel mai probabil, ar fi eficient să promoveze o mai mare integrare a pieţei unice pentru servicii financiare, energie şi telecomunicaţii", a concluzionat Felbermayr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.