China se confruntă în continuare cu probleme structurale legate de ocuparea forței de muncă, deși presiunea generală asupra locurilor de muncă nu s-a diminuat, a declarat sâmbătă ministrul de resort din China, conform Reuters.
Piața forței de muncă a cunoscut un început bun în acest an, în special în segmentele inteligenței artificiale și big data, a declarat ministrul Wang Xiaoping, adăugând că până acum au fost organizate 32.000 de târguri de locuri de muncă.
Cu toate acestea, autoritățile vor consolida sprijinul politic pentru a îmbunătăți ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și pentru a ajuta firmele private mici, a declarat Wang într-o conferință de presă în marja unei reuniuni anuale a parlamentului de la Beijing.
China ar putea avea 11,79 milioane de absolvenți de facultate în acest an, a adăugat ea, reiterând o prognoză a Ministerului Educației.
La începutul sesiunii parlamentare din această săptămână, guvernul a dezvăluit obiectivul său pentru 2024 privind creșterea economică, vizând o creștere de "aproximativ 5%", în contextul în care produsul intern brut al Chinei a crescut cu 5,2% anul trecut.
Totuși, indicatorii principali au avut tendința de a subestima tensiunea de pe vasta sa piață a locurilor de muncă, în special în rândul tinerilor.
Unul din patru din cei aproximativ 100 de milioane de chinezi cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani erau șomeri în iunie 2023, ultima cifră înainte ca oficialii biroului de statistică să suspende brusc acest raport.
China a reluat publicarea datelor în ianuarie, dar noul raport exclude studenții de la facultate și în aceste circumstanțe a estimat șomajul în rândul tinerilor la 14,9% în decembrie.
China a încercat să îi orienteze spre locuri de muncă profesionale și tehnice, în timp ce a doua economie a lumii își construiește sectorul de producție avansată și se bazează mai puțin pe Occident, pe fondul restricțiilor tehnologice impuse de Statele Unite și de alte state.
Totuși, lipsa de talente calificate rămâne un obstacol pentru acest sector.
Wang a declarat că China trebuie să stimuleze tinerii să dobândească competențe tehnice și să lucreze în fabrici.
În acest an, China își propune să creeze peste 12 milioane de noi locuri de muncă în mediul urban și să mențină rata șomajului urban, bazată pe sondaje, la aproximativ 5,5%.
Anul trecut au fost create 12,44 milioane de locuri de muncă în mediul urban, șomajul urban fiind în medie de 5,2%, arată datele oficiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.