Singurul lucru care lipsește din această ecuație este stagflația, care apare atunci când economia se confruntă simultan cu creșterea prețurilor de consum și o încetinire a creșterii economice, relatează agențiile internaționale.
Iar unii investitori cred că stagflația nu este peste mări și țări, motiv pentru care își revizuiesc portofoliile în așteptarea apariției acesteia.
"În scenariuil nostru de bază, nu am inclusiv încă stagflația de la nivelul anilor '70, dar ne apropiem rapid de o astfel de situație", a recunoscut Anders Persson, director la compania de investiții Nuveen.
Potrivit Bank of America Global Research, proporția managerilor de fonduri de investiții care cred că stagflația va apărea în următoarele 12 luni este acum de 30%, în creștere de la 22% în februarie.
O politică monetară agresivă
Sancțiunile împotriva Rusiei au stimulat prețul petrolului. În luna mai, prețul futures al țițeiului Brent a atins nivelurile record din februarie 2013. La tranzacționarea din 3 martie, barilul de Brent a urcat brusc la 119,34 dolari. Anterior, Bloomberg a notat că prețul aurului negru este în creștere, deoarece comercianții evită petrolul rusesc din cauza invaziei din Ucraina.
Pe fondul unei volatilități ridicate, investitorii nu mai cred într-o politică monetară agresivă a Rezervei Federale a SUA. Piața presupune acum că autoritatea de reglementare va majora dobânda cheie până la 1,5%, deși se aștepta o majorare la 1,75% sau mai mult.
Riscul de stagflație este deosebit de îngrijorător pentru investitori, deoarece afectează practic toate clasele de active, lăsând puține locuri de refugiu. Conform unui test de stres realizat de grupul de cercetare MSCI Risk Management Solutions, un portofoliu diversificat de acțiuni, obligațiuni și proprietăți imobiliare la nivel mondial ar putea pierde aproximativ 13% din valoare în cazul în care creșterea prețurilor la petrol ar provoca stagflație.
Previziunile Goldman Sachs pentru petrol
Potrivit Goldman Sachs, în ultimii 60 de ani, indicele S&P 500 a scăzut în medie cu 2,1% pe trimestru în timpul stagflației și a crescut în medie cu 2,5% pe trimestru în alte perioade.
Citește și Rusia amenință! Ce-i de făcut? Expert: Trebuie să acceptăm cu toții ACEST SACRIFICIU
Ultima perioadă de stagflație majoră din SUA a început la sfârșitul anilor '60, pe fondul scumpirii petrolului, al șomajului ridicat și al unei politici monetare relaxate, care a dus indicele prețurilor de consum la un vârf de 13,5% în 1980. Acest lucru a forțat Fed să majoreze ratele dobânzilor la aproape 20%.
Analiștii de la JPMorgan Chase au declarat că țițeiul Brent ar putea ajunge la 185 de dolari pe baril până la sfârșitul anului 2022, dacă vor persista întreruperile în aprovizionarea cu materii prime din Rusia. Experții băncii americane au precizat că 66% din petrolul rusesc se chinuie în prezent să găsească cumpărători, astfel că prețul petrolului ar trebui să se consolideze la 120 de dolari pe baril timp de mai multe luni pentru a provoca o scădere a cererii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.