Contractul de privatizare a companiei Petrom a fost semnat în anul 2004 la Palatul Victoria, în prezența premierului de la vremea respectivă Adrian Năstase și a miniștrilor Dan Ioan Popescu și omologul austriac Martin Bartenstein, de șeful Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, Constantin Nedelcu, președintele OMV, Wofgang Ruttenstorfer cât și vicepreședintele grupului austriac, Gerhard Rois.
Grupul austriac OMV a preluat atunci o participație de 51,01% din capitalul Petrom în urma unei tranzacții de 1,5 miliarde de euro.
Rapoartele SRI de la vremea respectivă spuneau printre altele că: ”Fără să ia în seamă semnale de pe piața internațională care indica o creștere a prețurilor hidrocarburilor, autoritățile române și consultanții acestora au stabilit un preț extrem de favorabil pentru cumpărătorul OMV, cea mai mare companie de pe piața carburanților din Austria. Stabilirea valorii de piață a societății naționale de numai 2,23 miliarde euro a fost fundamentată pe cifrele și prognozele de pe piața de profil de la nivelul lui mai 2003, fără o actualizare a acestora în perioada premergătoare privatizării, necesară însă, având în vedere evoluțiile semnificative aflate în domeniu, pe parcursul anului 2003”, a arătat jurnalista Anca Alexandrescu la postul de televiziune Realitatea Plus.
Alexandrescu a mai spus că SRI avertiza asupra faptului că: ”Departamentul de exploatare și producție al Petrom a fost evaluat, luându-se în calcul un preț al barilului de țiței cuprins între 18 și 22 de dolari, în condițiile în care, în 2003, barilul sărea de 30 de dolari, fără să coboare sub 25 de dolari. Calculele nu au mai fost refăcute, astfel încât, deși în anul 2003 tona de țiței intern s-a vândut cu 169 de dolari, pentru perioada 2004-2012 aceasta a fost evaluată la numai 155”, se spune în documentul realizat de SRI.
Serviciul mai arăta că: ”În ceea ce privește gazele naturale, acestea au fost evaluate, înainte de privatizare, la un preț maxim de 75 dolari/1.000 mc pentru 2006-2007. Ulterior, Petrom a vândut gazele naturale extrase din zăcământul autohton la prețul de 130 dolari/1.000 mc”, a explicat jurnalista.
Contractul de privatizare nu conține aproape nicio condiție post-privatizare
Obligațiile din contract au fost respectate deoarece erau foarte ușor de respectat pentru că... aproape că nu exista NICIO CONDIȚIE iar toți cei implicați în acest proces știau perfect acest lucru, scrie DCNews.
Citește și:
OMV Petrom, profit URIAȘ în primul trimestru al 2022
OMV Petrom a raportat un profit uriaș în primul trimestru al anului 2022, conform datelor raportate de companie.
OMV Petrom a obţinut în primul trimestru al acestui an un profit net de 1,748 miliarde de lei, de peste trei ori mai mare decât rezultatul din aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 573 milioane de lei, potrivit raportului financiar al companiei, remis, vineri, AGERPRES.
Veniturile din vânzări au atins 11,8 miliarde de lei, faţă de 4,8 miliarde de lei în trimestrul întâi al anului trecut. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.