Pe parcursul anului, economiștii se așteptau la o scădere economică în SUA. Dar, surpriză, piața nu numai că nu a cedat, a înregistrat chiar o creștere record spre sfârșitul anului. Experții sunt de părere că problemele din 2019 își vor spune cuvântul și în 2020. Cum va reacționa însă piața, rămâne de văzut.
1. Conflict comercial
Piețele de capital au crescut în ultimele zile din 2019, pe fondul informațiilor potrvit cărora SUA și China au convenit prima fază a acordului lor comercial. Totuși, specialiștii de la Wall Street sunt convinși că efectele acestui conflict comercial se vor resimți și în 2020. Cele două mari economie au ajuns, practic, la un pas de semnarea unui document preliminar.
Investitorii rămân, totuși, sceptici, amintind de metoda cu biciul și zăhărelul, care a dominat relațiile comerciale dintre cele două țări în cursul anului 2019. Piața se teme că, în ultimul moment, părțile s-ar putea răzgândi. În plus, chiar și în cazul unui final fericit, acordul nu face decât să anunțe un acord de amploare. Astfel că viitoarele negocieri vor aduce alte vești proaste, alte avertismente și amenințări.
Iar de această dată, în centrul atenției nu se vor afla doar China și SUA, conflictul putându-se extinde asupra relațiilor comericiale dintre SUA și Europa, Brazilia și Argentina. ”Extinderea conflictelor comerciale ar putea provoca importante daune economice, în special mediului de afaceri și pieței muncii”, au atras atenția economiștii Morgan Stanley.
2. Prăbușire economică?
În a doua parte a anului trecut, riscul unei scăderi economice s-a redus, în SUA, aproape la zero. Ceea ce nu înseamnă că perioada de înflorire economică va dura la nesfărșit, au avertizat experții consultați de CNN. Mai ales că a trecut cea mai lungă perioadă de creștere economică, începută după criza financiar din 2007-2009.
Citește și Aurul, marea atracție a anului 2020? Care este părerea analiștilor
Între timp, apropierea prăbușirii este anunțată de repartizarea anormală a rentabilității obligațiunilor, spune Mark Zandy, de la Moody's Analytics. Titlurile pe termen scurt, de doi ani, să zicem, sunt mai rentabile decât cele pe termen lung. Ceea ce înseamnă că, în realitate, investitorii nu cred în creștere economică și salarii mari pe termen lung. De regulă, afirmă analiștii, căderea în economie începe la un an după apariția acestei inversiuni.
3. Alegerile prezidențiale din SUA
Chiar dacă se vor desfășura nu mai devreme de luna noiembrie, alegerile prezidențiale din Statele Unite ascund un risc politic, pe care investitorii îl vor urmă pe toată durata cursei electorale. Dacă va fi reales, Donald Trump își va multiplica, după toate probabilitățile, eforturile în războiul comercial. Și va face acest lucru, pentru că, până acum, acest conflict nu a rezolvat cele mai importante chestiuni.
Printre care protecția proprietății intelectuale, securitatea cibernetică și o deschidere mai mare pe piețele chineze. Continuarea războiului ar putea antrena pierderi și mai însemnate pentru companii din întreaga llume. Ceea ce va îngreuna restabilirea sectorului industrial. Dacă viitoarele alegeri pentru Casa Albă vor fi câștigate de democrați, ei vor răsturna totul cu susul în jos, dar, cu siguranță, conflictul comercial nu va mai continua.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.