Publicitate
Equinor deține o uzină de metanol la Tjeldbergodden, în centrul Norvegiei, și este deja un jucător consacrat în Europa, având ambiția "de a fi un furnizor cheie de metanol verde pe segmentul combustibililor marini", potrivit lui Alex Grant, vicepreședinte senior pentru segmentul de mărfuri lichide la Equinor. În luna iunie, compania a condus o rundă de investiții de 30 de milioane de dolari în Carbon Recycling International (CRI), care oferă o tehnologie de proces pentru producerea de metanol din dioxid de carbon.
Nava a plecat în primul său voiaj pe data de 14 septembrie după ce a fost botezată în portul din Copenhaga.
Pe termen lung, nava de 172 de metri lungime, sub pavilion danez, va fi alimentată cu e-metanol de la o uzină din sudul Danemarcei, operată de European Energy, care ar trebui să intre în funcțiune în prima jumătate a anului 2024.
Odată cu intrarea Equinor pe acest segment de afaceri, Rabab Boulos, director de infrastructură la Maersk, a declarat că este esențial să se așeze la masa negocierilor cu marii producători de energie și să înceapă să furnizeze combustibilii viitorului la scară largă.
Maersk definește combustibilii verzi ca fiind combustibili cu o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de la 65% până la 95% pe parcursul ciclului lor de viață, în comparație cu combustibilii fosili.
Equinor va livra biometanol produs din biogazul obținut din gunoi de grajd. Biogazul este transformat în biometan și injectat în rețeaua de gaze existentă, iar metanolul este produs din biometanul din rețea. Sistemul european existent de certificare a biogazului este utilizat pentru a identifica atributele biometanului în biometanol și pentru a evita dubla revendicare. În acest fel, metanolul verde poate fi produs în instalațiile existente, utilizând infrastructura și instalațiile existente, ceea ce permite o introducere rapidă pe piață.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.