Proiectele din sectorul agriculturii au fost selectate în vederea finanțării PS PAC2027, conform unei declarații a instituției, publicată joi.
"Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selecţie lunare pentru cererile de finanţare depuse în prima etapa de sesiune a intervenţiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 - 2027 (PS PAC 2027)", se menţionează într-un comunicat al AFIR.
Numărul de cereri pentru finanțare depuse de către fermierii tineri din zona montană a fost de 372 în luna noiembrie a anului trecut, solicitări în cuantum de 26,04 milioane de euro.
"După finalizarea evaluării lunare de către AFIR, au fost selectate pentru a primi finanţare 338 de tineri fermieri cu cereri de finanţare în valoare de 23.660.000 de euro. Pentru zona montană pragul de calitate aferent primei etape de sesiune a fost de 85 de puncte", arată instituția.
Totodată, în prima sesiune de depunere desfășurată în noiembrie anul trecut, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a primit prin mediul digital 6 cereri de finanțare. Acestea au fost depuse prin DR-30 tot de către fermierii tineri și au însumat o valoare de 420.000 de euro. Dintre acestea AFIR a aprobat 4, astfel fiind alocată suma de 280.000 de euro.
"Precizăm că pragul de calitate lunar a fost de 85 de puncte. Reamintim că sprijinul financiar prin intermediul acestei intervenţii este 100% nerambursabil, în valoare de 70.000 de euro/ proiect şi se acordă tinerilor fermieri a căror solicitare de finanţare a fost declarată eligibilă şi selectată pentru finanţare în baza condiţiilor de eligibilitate şi a criteriilor de selecţie publicate în Ghidul solicitantului", arată AFIR.
Pentru a aplica, tinerii fermieri au nevoie de un Plan de afaceri, sub formă de sumă forfetară, împărțită în două tranșe. Una dintre ele, acordată la momentul semnării contractului de finanțare, în cuantum de 75% iar cea de-a doua, de 25%, va fi acordată în funcție de cum este implementat Planul de afaceri, cu conduția de a nu depăși trei sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă, pornind cu semnarea Contractului de finanțare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.