Potrivit primarului, la:
sănătate sunt prevăzute 100 de milioane de euro
pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic - 45 de milioane de euro
la asistenţă socială - 115 milioane de euro
pentru servicii publice - 223 milioane de euro
Firea a menţionat că:
119 milioane de euro se alocă pentru modernizarea infrastructurii rutiere
165 milioane de euro pentru achiziţia de mijloace de transport în comun
63 de milioane de euro pentru protecţia mediului şi măsuri de combatere a poluării
Primarul Capitalei vrea să aplice principiul 'poluatorul plăteşte'
Potrivit edilului, printre obiectivele de investiţii pentru care sunt prevăzuţi bani în proiectul de buget se numără Podul Ciurel, supralărgirea Şoselei Fabrica de Glucoză, pasajul Doamna Ghica, prelungirea Ghencea-Domneşti şi supralărgirea bd. Ghencea. Ea a menţionat că sunt prevăzute în proiectul de buget sume pentru 130 de autobuze hibrid, 100 de troleibuze, 100 de autobuze electrice, 100 de tramvaie şi modernizarea liniilor.
Firea a precizat că pentru finalizarea staţiei de epurare Glina - etapa a II-a sunt prevăzuţi 47 de milioane de euro, pentru realizarea infrastructurii pentru implementarea proiectului Vinieta Oxigen aproape 5 milioane de euro, pentru realizarea a patru trasee pentru piste pentru biciclete aproape 5 milioane de euro. Potrivit edilului, 170 de milioane de euro sunt destinaţi subvenţionării transportului public în comun.
Gabriela Firea a menţionat că printre principalele investiţii din domeniul sănătăţii se numără Spitalul Metropolitan Bucureşti şi sume pentru cele 19 spitale administrate de Primăria Capitalei. Firea a anunţat că pentru stimulentele financiare acordate de Municipalitate suma se ridică la 71 milioane de euro.
'Consider că luarea în derâdere a acestor stimulente financiare, denumirea de Primăria voucher, ironiile la care suntem supuşi (...) nu înseamnă decât o lipsă de empatie (...) şi de solidaritate faţă de categorii sociale vulnerabile', a afirmat Firea.
Cîțu către Firea: Este momentul ca TOŢI bucureştenii să afle adevărul
Ea a precizat că pentru subvenţia la energie termică suma este de 171 de milioane de euro, iar pentru reabilitarea sistemului de termoficare 30 de milioane de euro, pentru iluminat public - 20,5 milioane euro, apă şi canalizare - 25 milioane euro, deratizare dezinsecţie, dezinfecţie - 6,6 milioane euro. Firea a spus că 155,5 milioane de euro reprezintă serviciul datoriei pentru împrumuturi contractate în perioada 1998-2015, iar 28,2 milioane de euro - serviciul datoriei pentru împrumuturi nou contractate după 2016.
Conform acesteia, la titluri executorii de peste 10 ani figurează suma de 122 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro pentru Costică Constanda referitor Parcul Bordei. Firea a declarat că 153 de milioane de euro vor fi alocaţi domeniului cultură, precizând că bugetul este pentru 28 de instituţii culturale. Ea a spus că în Berlin se prevăd 600 de milioane de euro pe an pentru cultură, iar în Viena 335 de milioane de euro. Firea a menţionat că bugetul pentru organizarea UEFA 2020 se ridică la 12,5 milioane de euro.
Întrebată de jurnalişti dacă anul acesta nu s-au alocat bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, ea a răspuns:
'Pentru capitolul 'Culte' am alocat anul acesta o sumă mică în comparaţie cu anii anteriori, din cauza restricţiilor bugetare, 10,4 milioane de lei, adică aproximativ 2 milioane de euro, am discutat cu Patriarhia Română cum să fie alocată această sumă, fiind una mai mică comparativ cu anii anteriori şi practic ne-au sprijinit în întocmirea listei de priorităţi, ceea ce au considerat domniile lor să se realizeze în a acest an am preluat şi noi ca atare. Prin urmare, veţi găsi o serie de biserici din Municipiul Bucureşti, care sunt monumente istorice şi care trebuie să fie reabilitate, consolidate, refăcute. Practic, a fost o decizie de comun acord cu Patriarhia Română'.
Firea despre Orban: Domnia sa confundă bugetul naţional cu propriile buzunare
Ea şi-a exprimat speranţa că îi va convinge pe consilierii generali că este un buget 'bine creionat, în condiţiile financiare de austeritate' pe care le-a pregătit Guvernul.
'Am aşteptat câteva zile după aprobarea bugetului naţional să primim cota aferentă municipiului Bucureşti, ea e de 3,5 miliarde de lei (...) o sumă care pare mare, dar e mică, comparativ cu ceea ce avem de achitat (...) Încercăm prin eforturi proprii să gestionăm această situaţie şi să acumulăm la bugetul Municipiului Bucureşti şi alte sume, bineînţeles să fie acoperite şi de legi', a adăugat Firea.
Emanuela Jugureanu, directorul general al Direcţiei Economice a Primăriei Capitalei, a estimat că 200 de milioane euro vor veni din vinieta Oxigen, iar alte sume vor reieşi din contractele de asociere, de concesiune, din fonduri de la UE şi din valorificarea unor bunuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.