În cadrul primei etape a proiectului, Primăria Municipiului Bucureşti, prin Compania Municipală Energetica, în colaborare cu Primăria Sectorului 4, a amplasat patru staţii de încărcare în parcarea din str. Pridvorului, intersecţie cu str. Secerei (lângă Palatul Copiilor), două staţii în parcarea din str. Izvorul Rece şi o staţie în parcarea din str. Racoviţă (lângă depoul Societăţii de Transport Bucureşti).
Prezentă la eveniment, primarul general, Gabriela Firea, a precizat că este vorba despre o "premieră timidă, dar importantă" pentru aplicarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă şi a Planului Integrat de Calitate a Aerului.
"Timp de doi ani de zile, Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Energetica, va amplasa 300 de staţii de încărcare pentru maşinile electrice, programul valorând în total 15 milioane de euro, pentru că sunt două tipuri diferite de staţii, unele rapide, de mai mari dimensiuni, şi altele mai reduse. Cele mai mici costă în jur de 4.000 de euro şi staţiile mari costă în jur de 30.000 - 31.0000 de euro", a afirmat ea.
Ce planuri are PMB
Gabriela Firea a menţionat că, până la jumătatea anului viitor, urmează să fie montate 40 de staţii pentru încărcarea maşinilor electrice în mai multe puncte din Capitală, precum Piaţa Victoriei, Piaţa Universităţii, Piaţa Obor, Piaţa Alba Iulia, Ateneu, Operă. Primarul general a menţionat că în România sunt înregistrate aproximativ 1.600 de maşini electrice, dintre care 900 în Capitală. Ea a reamintit că Societatea Transport Bucureşti (fosta RATB) are în vedere achiziţionarea a 100 de autobuze electrice, 100 de tramvaie şi 100 de troleibuze, pentru a diminua poluarea generată de vehiculele convenţionale. Conform primarului general, costul pentru utilizarea staţiilor este de 1,25 lei/unitate de încărcare.
Primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, a susţinut, la rândul său, că în decurs de un an 12 parcări din sector vor avea staţii de încărcare electrică. În ce priveşte parcarea de la Palatul Copiilor, el a subliniat că aceasta are autorizaţie de construire validă.
"Ne aflăm într-o parcare care a fost finalizată în acest an. Totodată, ne aflăm într-un moment extrem de important inclusiv pentru comunitatea noastră, un moment în care avem primele staţii electrice. În sectorul 4 încă trei parcări au astfel de dotări, urmând ca pe parcursul anului următor, prin colaborarea pe care o avem cu PMB, toate cele 12 parcări - 90% le-am finalizat, două mai sunt în lucru - să aibă staţii de încărcare electrică. (...) Situaţia juridică (a parcării de lângă Palatul Copiilor - n.r.) este următoarea: această parcare are o autorizaţie de construire validă din punct de vedere legal, toate condiţiile sunt îndeplinite. Este, mai multe de atât, un loc extrem de folosit de bucureşteni. În weekend-uri parcarea aceasta este plină", a spus el.
Citește și - Saudiții investesc un miliard de dolari într-un start-up care va produce mașini electrice
Gelu Ioancă, consultant al PMB pentru acest proiect, a vorbit despre aplicaţia Polyfazer, realizată de un partener al Primăriei Capitalei. Aplicaţia, cu o hartă care conţine reţeaua de staţii a primăriei, dar şi celelalte staţii publice din România, se poate încărca pe orice pe tip de smartphone.
"Acest proiect face parte din reţeaua de energie inteligentă implementată de Compania Municipală Energetica. Este un hub de staţii inteligente, fiecare staţie fiind conectată la internet, astfel încât utilizatorii pot folosi aplicaţia Polyfazer pentru a găsi cea mai apropiată staţie de ei, o localizează, îi văd caracteristicile, dacă este staţie compatibilă cu maşinile lor, dacă este disponibilă sau ocupată. Dacă este disponibilă, pot începe încărcarea direct din aplicaţie, prin apăsarea unui buton, după începerea încărcării, ei pot urmări procesul de încărcare şi pot vedea cât de mult a încărcat staţia maşina, astfel încât să aibă o estimare de timp a finalizării încărcării", a explicat el.
Încărcarea unei maşini la staţia rapidă durează aproximativ 40 - 120 minute, iar la staţiile normale 3 - 6 ore. Încărcarea unei maşini costă aproximativ 30 de lei, a spus Ioancă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.