Prima navă cu gaze naturale lichefiate din Australia a fost livrată Europei

DCBusiness Team |
Data publicării:

Prima navă cu gaze naturale lichefiate din Australia a fost livrată de Woodside în Europa.

Woodside Energy Group, cel mai mare producător independent de gaze din Australia, a anunţat luni că a expediat pentru prima dată spre Europa o navă cu gaze naturale lichefiate (GNL) din zăcământul australian North West Shelf, încărcătura urmând să ajute grupul german Uniper să compenseze livrările pierdute din Rusia, transmite Reuters.

Încărcătura de 75.000 de tone, echivalentul a 100 de milioane de metri cubi de gaze, a fost livrată în 27 noiembrie companiei Uniper Global Commodities SE la terminalul din Maasvlakte, a informat luni Woodside.

Aproape toate gazele naturale lichefiate din Australia sunt exportate în Asia şi foarte rar în America de Sud. În august, în contextul eforturilor Europei de a înlocui gazele importate din Rusia, au început discuţiile privind livrările de GNL din Australia.

"Continuăm să lucrăm la asigurarea livrărilor de gaze atât de necesare Europei din surse de încredere, cum ar fi Australia, şi prin urmare să ajutăm la întărirea siguranţei aprovizionării în timpul crizei declanşate de invadarea Ucrainei de către Rusia", a afirmat directorul diviziei de GNL a Uniper, Andreas Gemballa, într-o declaraţie comună cu Woodside.

Recent, directorul general al Woodside, Meg O'Neill, declara că se aşteaptă ca preţul gazelor naturale lichefiate să rămână ridicat în următorii ani, în urma ajustărilor de pe piaţă provocate de întreruperile în aprovizionare, în contextul sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.

"În urma invaziei, vedem că lumea încearcă să renunţe la hidrocarburile din Rusia, ceea ce înseamnă că cererea de gaze naturale lichefiate din locuri ca Australia este în creştere", a afirmat O'Neill.

"Ne aşteptăm ca preţurile să rămână la un nivel ridicat anul viitor, poate şi în următorii ani, în condiţiile în care lumea încearcă să reechilibreze livrarea şi furnizarea de gaze", a explicat O'Neill.

Piaţa globală a gazelor naturale lichefiate era deja sub presiune înaintea invaziei, din cauza lipsei investiţiilor din ultimii ani, a explicat şeful Woodside.

 

Vezi şi: Guvernul Ungariei: Plafonarea preţurilor la combustibili depinde de ritmul livrărilor de petrol din Rusia

 

Ungaria poate menţine după 1 ianuarie plafonarea preţurilor la combustibili doar dacă petrolul din Rusia este livrat fără întreruperi, iar rafinăria Mol din Szazhalombatta funcţionează continuu, a anunţat luni Guvernul de la Budapesta, transmite Reuters. În noiembrie 2021, Executivul stabilea că preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,27 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 de forinţi. Din cauza problemelor în aprovizionare, în iulie Ungaria a fost nevoită să elimine plafonarea preţului la carburanţi pentru firme.

"Putem menţine această măsură doar dacă livrările de petrol din Rusia sosesc fără întreruperi, iar rafinăria Szazhalombatta funcţionează continuu", a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters.

Luna aceasta, Mol a redus temporar livrările de combustibil către unii retaileri, după ce livrările de petrol din Rusia prin conducta Drujba au fost mult sub nivelul normal.

Livrările de petrol către regiunile din Europa Centrală şi de Est printr-o secţiune a conductei Drujba au fost temporar suspendate luna aceasta, după ce o rachetă rusească a lovit o centrală electrică care furniza electricitate pentru o staţie de pompare.

În urma majorării preţului energiei, rata anuală a inflaţiei în Ungaria a atins 21,1% în octombrie, de la 20,1% luna precedentă.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca rata medie a inflaţiei să urce la 15% în 2023, de la un nivel de 14% aşteptat în 2022, creşterea preţurilor urmând să depăşească ţinta Băncii Centrale a Ungariei de 2% - 4% chiar şi în 2024. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 374051.39RON
1 ETH = 8194.01RON
1 LTC = 376.00RON
1 XRP = 9.28RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel