Smaranda Brăescu s-a născut pe 21 mai 1897 în județul Galați și a fost prima femeie pilot din România. Primul ei zbor a fost în 1918 la bordul unui avion Farman cu căpitanul Naidinescu.
Brăescu a fost și prima femeie paraşutist cu brevet din România, campioană europeană şi mondială la paraşutism, brevetul fiind obținut în 1928 la Berlin. Prima parașută și-a cumpărat-o din Berlin cu bani împrumutați, de la celebrul Heincke. A sărit cu parașuta în același an, România devenind astfel a patra țară din lume care avea o femeie-parașutist.
A stabilit mai multe recorduri mondiale, unul fiind pentru un zbor deasupra Mării Mediterane de la Roma la Tripoli realizat în 6 ore într-un avion Miles Hawk.
A participat în al doilea război mondial în aviația medicală participând la numeroase acțiuni de salvare.
Tarom a postat ieri un mesaj pe pagina de socializare în care amintește de performanțele ei.
”A fost una dintre puţinii instructori de paraşutişti militari. În timpul războiului a fost activă ca pilot de avioane sanitare, comandant al unui pluton de voluntare şi o luptătoare pentru libertatea poporului român. A purtat cu mândrie costumul popular la majoritatea evenimentelor la care a participat şi performanţele ei au facut ca în multe locuri din lume să se vorbească cu admiraţie despre România. În semn de apreciere şi respect, #TAROM a botezat o aeronavă #AIRBUS Smaranda Brăescu”, a postat Tarom pe pagina de socializare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.