Unele dintre scenariile descrise de analiștii de la Saxo Bank par adesea nebunești, deși echipa condusă de CEO Steen Jakobsen, a lansat o serie de profeții, deloc puține, care s-au adeverit în ultimul deceniu. Printre altele, ei au prezis Brexit-ul în 2015, scăderea cu 25% a indicelui S&P 500, în 2008, o triplare a valorii a Bitcoin, în 2017.
Ideea principală a previziunilor pentru 2023 este că "o revenire la dinamica dezinflaționistă de dinainte de pandemie este imposibilă, deoarece s-a intrat într-o economie de război globală, toate marile puteri ale lumii încercând acum să-și consolideze securitatea națională pe toate fronturile; fie într-un sens militar real, fie din cauza unor insecurități profunde în lanțul de aprovizionare, energie și chiar finanțe, scoase la evilea de pandemie și de invazia Rusiei în Ucraina", spune Jakobsen.
Iată câteva dintre previziunile Saxo Bank:
1. Miliardarii fac echipă pentru un proiect energetic de un trilion de dolari
În 2023, proprietarii marilor companii de tehnologie și alți miliardari se vor uni pentru a forma un consorțiu, cu nume de cod Third Stone, pentru a strânge peste 1.000 de miliarde de dolari, bani destinați unui proiect de cercetare în domeniul energiei. Experții Saxo Bank subliniază că acesta va fi cel mai mare proiect de cercetare de la Proiectul Manhattan, care a creat prima bombă atomică în Statele Unite.
Cererea de energie electrică este pe cale să crească vertiginos, prezic experții Saxo Bank, atribuind acest lucru nu numai popularității crescânde a mașinilor electrice, dar și digitalizării în expansiune a economiilor și creșterii numărului de date. În următoarele decenii, centrele de date necesare economiei digitale ar putea ajunge să consume aproximativ 20% din energia mondială. În același timp, potențialul de creștere energetică pare limitat: combustibilii fosili nu sunt ecologici, iar sursele alternative de energie sunt nesigure.
2. Președintele francez Emmanuel Macron va demisiona
Analiștii Saxo Bank consideră că Emmanuel Macron va decide brusc să se retragă la începutul anului 2023 pentru a-și urma visul său, și anume înființarea unui start-up în domeniul educației. În același timp, el va spera că susținătorii săi îi vor cere să revină la Palatul Elysee când Franța se va confrunta cu turbulențe politice din cauza politicilor de dreapta ale lui Marine Le Pen.
3. Aurul va urca la 3.000 de dolari/uncia
În 2023, prețul la vedere al aurului va depăși 3.000 de dolari/uncia, iar indicele VanEck Junior Gold Miners, care urmărește un coș de acțiuni din industria minieră auriferă, se va cvadrupla pe măsură ce piața se va convinge că inflația nu este un fenomen pe termen scurt. După cum scrie Saxo, politica Rezervei Federale Amricane va duce la noi probleme pe piața obligațiunilor guvernamentale, ceea ce va slăbi dolarul. În paralel, se așteaptă ca în primăvară China să își relaxeze politica de toleranță zero în ceea ce privește COVID-19. De asemenea, inflația va exploda ca urmare a creșterii cererii de mărfuri, în special în contextul unei monede americane tot mai slabe.
4. Uniunea Europeană își va crea propria armată
În 2023, statele membre ale UE vor decide înființarea unei forțe militare a UE, care va fi finanțată cu 10.000 de miliarde de euro, repartizate pe 20 de ani, până în 2028. În acest scop vor fi emise obligațiuni UE. Acest lucru va stimula o redresare puternică a monedei euro datorită unui impuls uriaș al investițiilor. Companiile europene de vârf din domeniul apărării vor avea o performanță cu 25% mai mare decât cea a pieței europene în general și vor apărea noi ETF-uri europene din domeniul apărării care vor fi preferate de investitori.
5. O țară va interzice producția de carne până în 2030
În 2023, cel puțin una dintre țările care încearcă să își marcheze avansul în cursa pentru cea mai agresivă politică climatică va impune taxe ridicate pe carne, începând cu 2025, și va anunța o interdicție totală a producției de carne de origine animală până în 2030. Alternativa va fi reprezentată de carnea artificială pe bază de plante și de tehnologiile de creștere a cărnii în laborator, cu emisii mai reduse.
Printre altele, Suedia s-a angajat deja să atingă neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2045, în timp ce alte țări, cum ar fi Regatul Unit, Franța și Danemarca, au ca obiectiv 2050. Pe acest fundal, acțiunile companiilor tradiționale ESG, cum ar fi corporația alimentară americană Tyson Foods, se vor prăbuși până când vor începe să investească în carne produsă în laborator sau crescută într-un mod ecologic.
6. Marea Britanie. Referendum pentru anularea Brexitului
În 2023, acțiunile premierului Rishi Sunack și ale șefului Trezoreriei, Jeremy Hunt, vor prăvăli popularitatea conservatorilor, în condițiile în care politicile lor fiscale vor arunca Marea Britanie într-o recesiune devastatoare, antrenând o creștere a șomajului și un deficit bugetar uriaș. Pe fondul acestui colaps economic, sondajele arată că cetățenii pun la îndoială viabilitatea Brexitului. Sunak va convoca alegeri anticipate și va demisiona. Consultarea populară va fi organizat de Keir Starmer. Vor câștiga susținătorii reunificării cu UE.
7. Consolidarea controlului generalizat al prețurilor
În 2023, pe fondul situației din Ucraina și al inflației în creștere, guvernele din întreaga lume vor intensifica controlul prețurilor, deoarece politicienii consideră că este necesară o intervenție mai mare pentru a se asigura că inflația nu destabilizează economia și societatea. "Numai prețurile pieței pot asigura creșterea productivității și a eficienței prin investiții. Se pare că va trebui să învățăm din nou această lecție în 2023 și în anii următori." - avertizează Saxo Bank.
8. OPEC+, China și India vor părăsi FMI
Mai mult de o treime din tranzacțiile comerciale internaționale sunt efectuate în dolari, iar 60% din rezervele valutare globale sunt, de asemenea, în dolari americani. Sancțiunile fără precedent împotriva Rusiei au provocat o undă de șoc în țări care nu sunt aliați militari ai SUA. O nouă monedă de rezervă ar putea fi, probabil, renminbi, dar China însăși este reticentă în a relaxa controlul valutar, iar multe alte țări sunt îngrijorate de puterea și influența tot mai mare a Chinei.
În situația creată, o soluție ar fi ca Beijingul și numeroșii lui parteneri comerciali să folosească o nouă monedă de rezervă care să nu fie legată de nicio țară anume. În cadrul unei conferințe care va avea loc la Astana, liderii țărilor OPEC+, ai Chinei continentale, Hong Kong-ului, Indiei, Braziliei, Pakistanului, ai națiunilor din Asia de Sud și ai zeci de state membre ale Uniunii Africane se vor reuni pentru a crea o nouă monedă de rezervă. Acesta se va numi Bancor. Toate țările membre ale acestei uniuni monetare se vor retrage din FMI.
9. Moneda japoneză urcă la 200 de yeni pentru un dolar
Japonia menține în continuare o politică monetară extrem de relaxată și rate negative ale dobânzii. Dar în 2023 presiunea asupra sistemului financiar japonez și asupra yenului va crește din cauza crizei globale de lichidități provocată de înăsprirea politicii monetare în SUA și de creșterea randamentelor Trezoreriei. Inițial, Japonia va face față situației prin intervenții valutare, dar după ce rezervele valutare ale țării vor scădea cu mai mult de jumătate, se va decide retragerea acestei măsuri de sprijin. În aceste condiții, cursul de schimb al monedei naționale va putea crește până la 200 de yeni pentru un dolar.
10. Interzicerea paradisurilor fiscale
În urma publicării Panama Papers în 2016, UE a pus pe lista neagră a țărilor și jurisdicțiilor care facilitează evaziunea fiscală agresivă. Cu toate acestea, cele mai mari paradisuri fiscale nu au fost incluse în listă și, prin urmare, ecosistemul global al paradisurilor fiscale continuă să prospere. Ca urmare, anul viitor, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), din care fac parte cele mai dezvoltate 38 de țări din punct de vedere economic, va adopta o poziție mai agresivă împotriva paradisurilor fiscale și va interzice cele mai mari dintre acestea (inclusiv Insulele Cayman, Bermuda și Bahamas).
Citește și Previziunile ȘOCANTE ale Saxo Bank pentru 2022: ”Vine revoluția!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.