”În pofida conflictelor comerciale, globalizarea a atins, astăzi, maximum. China produce de toate, motiv pentru care procesul de ieftinire și-a epuizat resursele. Pentru completarea tabloului, trebuie adăugat un potențial război al tarifelor și sancțiunilor, dar și atenția acordată consecințelor ecologice ale consumului (materiale plastice, ambalaje, poluarea aerului și a apei de transportul aerian și marin)”, scrie Jakobsen în raportul său.
”În condițiile în care băncile centrale s-au concentrat eronat pe o inflație extrem de mică, obținem o adevărată ”furtună perfectă”, a cărei forță se va răsfrânge asupra rezultatelor inflaționiste. Antiglobalizarea, creșterea costurilor de producție din considerente ecologice, investițiile masive în infrastructură - toate acestea vor determina repetarea șocului global în domeniul ofertei, precum cel observat în anii 1970”, avertizează analistul.
Citește și Previziunile șocante ale Saxo Bank! Cum se va cutremura lumea în 2019
”Companiile lumii devin tot mai conștiente de ceea ce înseamnă războiul comercial sau Brexit, într-un context în care cheltuielile ecologice sunt pe punctul de a scăpa de sub control din cauza neîncrederii consumatorilor și a creșterii ponderii verzilor pe arena politică”, consideră expertul de la Saxo Bank.
În opinia lui, ”de această dată, șocul se va produce la ceva timp după expansiunea fiscală mondială, care se va înregistra în ultimele șase luni ale anului. O expansiune care va avantaja, în primul rând, piețele materiilor prime, proiectele de infrastructură, salariile și aurul”. Prin urmare, continuă Jakobsen, până în vara anului viitor, ”toți își vor pierde încrederea în capacitatea politicilor monetare și de creditare de a influnța situația. Ca atare, cheltuielile excesive vor împinge inflația la un nivel de nimeni anticipat”, crede analistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.