O nouă prăbușire a bitcoin cu aproximativ 70%, până la 5.000 de dolari în 2023, este unul dintre scenariile "neașteptate" pe care piețele le subestimează, a declarat Eric Robertsen, șeful departamentului de cercetare globală al băncii Standard Chartered, citat de agenția Bloomberg. În opinia expertului, cererea ar putea trece de la bitcoin, care este perceput de piață ca o versiune digitală a aurului, la un activ real, ceea ce ar propulsa prețul metalului prețios cu 30%.
Acest scenariu presupune sfârșitul perioadei de majorare a ratelor dobânzilor, pe măsură ce economiile se vor confrunta cu noi dificultăți, dar și pe fondul unul val de falimente care va putea marca industria criptografică. Totate acestea vor duce la o scădere a încrederii investitorilor în activele digitale, a explicat analistul. În același timp, el a subliniat că nu face predicții, ci mai degrabă oferă scenarii care depășesc semnificativ consensul actual al pieței.
Potrivit lui Robertsen, scenariul neașteptat de creștere a costului aurului în contextul în care criptomonedele își vor pierde din strălucire ar putea aduce prețul metalului prețios la 2.250 de dolari/uncia. La 5 decembrie, prețul aurului se situa în jurul valorii de 1780 dolari/uncia, în timp ce maximul din acest an a fost de 1.940 mii de dolari, vârf consemnat pe 31 martie.
Piața criptomonedelor ar putea avea și mai multe probleme în viitor, scrie Bloomberg. Aproximativ 94% dintre repondenții la un sondaj Bloomberg MLIV Pulse consideră că după falimentul FTX vor urma și alte colapsuri, pe măsură ce anii de credite accesibile vor face loc unui mediu de piață mai aspru.
"Scenariul nostru de bază este că cea mai mare parte a vânzărilor forțate s-a încheiat, dar este posibil ca investitorii să nu fie compensați pentru riscul de piață pe termen scurt", a comentat Sean Farrell, șeful biroului de strategii pentru active digitale la firma de investiții Fundstrat.
El a subliniat incertitudinea persistentă cu privire la Digital Currency Group, compania mamă a brokerului de criptomonede Genesis. Creditorii Genesis caută opțiuni pentru a încerca să împiedice falimentul casei de brokeraj.
Între timp, clienții Genesis nu pierd timpul și contactează avocații pentru a depune pretenții împotriva platformei criptografice, ale cărei datorii față de clienții săi se ridică la cel puțin 1,8 miliarde de dolari.
Citește și Între 73% și 81% dintre cumpărătorii de Bitcoin au pierdut bani
Economiștii instituției menționate, considerată banca centrală a tuturor băncilor centrale, au realizat un studiu detaliat care încearcă să înțeleagă profilul cumpărătorilor de criptomonede, analizând date din 95 de țări între 2015 și 2022.
Scopul este de a analiza implicațiile criptomonedelor pentru sistemul financiar, dar și de a înțelege cum pot fi instituie norme de protecție pentru consumatori, în condițiile în care, potrivit calculelor lor, "trei sferturi" dintre cumpărători au pierdut bani din investițiile în Bitcoin.
Studiul, care utilizează date precum descărcările aplicației Bitcoin și frecvența zilnică a tranzacțiilor, arată că aproape 40% dintre utilizatori sunt bărbați sub 35 de ani, mai dispuși să își asume riscuri, comparativ cu 25% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 35 și 54 de ani și 35% dintre femei, majoritatea sub 35 de ani.
Pe parcursul perioadei de studiu, prețul Bitcoin a crescut de la 250 de dolari în august 2015 la 69.000 de dolari în noiembrie 2021, când a atins punctul culminant. Numărul mediu de utilizatori zilnici ai aplicației a crescut apoi de la aproximativ 119.000 la peste 32,5 milioane, făcând un salt în special între sfârșitul anului 2017 și începutul anului 2021, cuantifică studiul, indicând o corelație între creșterea prețului Bitcoin și sosirea de noi utilizatori.
Conform unei ecuații elaborate de economiștii BRI, o creștere de 1 punct procentual a Bitcoin se traduce printr-o creștere .... Citește în continuare AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.