Totuși, unii analiști ar putea subaprecia perspectivele măsurilor bugetare, intensificându-și criticile la adresa politicilor monetare ale Băncii centrale europene. Deși tot mai multe bănci emit previziuni pozitive privind evoluția monedei unice în 2020.
Morgan Stanley, spre exemplu, este cel mai mare optimist de pe Wall Street, anticipând o creștere a euro cu 5%, până la 1,16 dolari în primele trei luni ale anului următor. ABN Amro Bank NV și Commerzbank AG merg pe un salt de până la 1,14 dolari spre finalul primului trimestru, în condițiile stabilizării economiilor din regiunii și a dispariției incertudinilor legate de Brexit.
Citește și Totul despre euro. Unde se tipăresc bancnotele și cum sunt distribuite
Christine Lagarde, noul președinte al BCE pune accent, se pare, pe necesitatea sporirii măsurilor bugetare pentru susținerea creșterii economice și a inflației în zona euro. Ea recunoaște că ”politica de stimulare a BCE a fost elementul cheie al cererii interne în perioada de redresare, iar această politică rămâne în vigoare”, ceea ce confirmă așteptările analiștilor privind scăderea dobânzii de referință și în 2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.