„Există două forme principale de circulație atmosferică: forma „C ”este asociată cu anticiclonul Azore, iar forma „E”, cu cel siberian. Iar când aceste procese meridionale se intensifică, se produc mai multe cutremure. În special seisme puternice, de magnitudine ridicată. Iar cauza este blocarea atmosferei de către acei anticicloni puternic”, a arătat expertul rus.
Potrivit afirmațiilor sale, ”de mai mulți ani observăm preponderența formelor meridionale de circulație. Ele vor continua să predomine încă aproximativ două decenii de acum înainte, ceea ce înseamnă că, după părerea noastră, acest lucru ar putea antrena producerea de cutremure destul de puternice pe tot globul ”, a explicat omul de știință din Rusia.
Pe de altă parte, șeful laboratorului de climatologie al Institutului de geografie al Academiei ruse, Vladimir Semionov, a subliniat că, deși este posibilă o legătură între aceste fenomene atmosferice și producerea cutremurelor, ipoteza avansată de colegul său nu trebuie privită ca literă de lege.
Citește și Mihaela Anghel: Sper să fie începutul sfârşitului acestei pandemii
Semionov a amintit că seismologia este o știință care, din multe puncte de vedere, bâjbâie când vine vorba de prognoze. Desigur, se fac conexiuni, se construiesc ipoteze, dar totul trebuie demonstrat. Iată de ce, frecvența crescută a cutremurelor ar trebui privită mai degrabă ca o coincidență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.