COVID-19
Dinamica indicilor bursieri va depinde de pandemia de coronavirus, indiferent de apariția sau nu a unor noi tulpini și de puterea de impact a acestora asupra oamenilor, potrivit Bloomberg. Dacă boala COVID-19 continuă să facă ravagii, măsurile de restricții „se vor transforma într-un obstacol mai durabil în calea creșterii”, a declarat pentru Bloomberg, Romain Boscher, director global de investiții la Fidelity International.
Chiar dacă virusul va dispărea, le va continua să afecteze evoluția pieței de capital, deoarece guvernele nu vor avea niciun motiv să susțină stimulente fiscale și monetare - doi dintre principalii factori ai pieței în acest an.
Inflația
Dacă presiunea inflaționistă se atenuează în lunile următoare, nu înseamnă că piața se va înscrie automat pe un trend ascendent, potrivit Bloomberg, deoarece o astfel de evoluție a evenimentelor a fost deja încorporată în prețuri.
Într-un scenariu în care presiunea prețurilor persistă sau chiar se intensifică, situația se poate complica. În primul rând, acțiunile nu vor mai fi imune la inflație, deoarece, explică Florian Yelpo, șeful departamentului macroeconomie și multi-active la grupul bancar elvețian Lombard Odier, o creștere constantă a prețurilor peste 4% duce la o scădere a câștigurilor și a prețurilor acțiunilor.
Inflația ridicată va forța și băncile centrale să înăsprească politica monetară. Asta înseamnă creșterea costurilor de împrumut pentru țările puternic îndatorate, cum ar fi Italia, și epuizarea lichidității pieței.
Decarbonizarea
Trecerea la neutralitatea climatică este unul dintre motivele pentru care inflația poate rămâne ridicată. Bloomberg atribuie acest lucru faptului că prețurile mai mari ale carbonului și taxele de mediu cresc costurile de producție pentru întreprinderile industriale, iar investițiile insuficiente în combustibilii fosili (petrol) contribuie la o creștere bruscă a prețurilor la energie. La rândul său, acest lucru poate încetini creșterea economică și poate afecta negativ producția.
Pe de altă parte, decarbonizarea creează oportunități de investiții fără precedent. Un exemplu este Tesla, ale cărei acțiuni au afișat un salt de peste 1.000% de la începutul anului trecut.
Citește și Previziunile ȘOCANTE ale Saxo Bank pentru 2022: ”Vine revoluția!”
Citește și Previziuni. 2022 va fi anul CRIPTOMONEDELOR. Dar cu surprize
Metavers
Trendul de a crea metauniversuri, adică lumi digitale în care utilizatorii pot comunica, se pot juca și pot derula afaceri, este pozitiv pentru multe companii - de la rețelele sociale, la platformele de jocuri. Producătorul de cipuri Nvidia și producătorul de jocuri video Roblox sunt doar două exemple de acțiuni care au crescut de la redenumirea Facebook în Meta Platforme, subliniază Bloomberg, adăugând că, deși tendința digitală a fost definită drept o caracteristică principală a erei pandemiei, când oamenii au fost forțați să rămână acasă, ea nu va dispărea ba, dimpotrivă, va dobândi aspecte noi.
China
Anul acesta, Beijingul a luat măsuri drastice pentru a reduce profiturile giganților tehnologici și ale firmele de formare, impunând, totodată, restricții privind împrumuturile dezvoltatorilor pentru a reduce dependența de acest sector. În același timp, din cauza creșterii puternice a prețurilor, întreprinderilor le-a fost tot mai greu să mențină ritmul de creștere a profitului, iar pentru că Banca Centrală Chineză nu a recurs la relaxarea puternică a politicii, creșterea economică a țării a încetinit.
În acest context, indicele MSCI China a scăzut aproape de cel mai scăzut nivel din 2006, iar indicele Hang Seng Tech al companiilor hi-tech din Hong Kong a atins cel mai coborâtă valoare de la lansarea sa în iulie anul trecut.
Cu toate acestea, experții sunt optimiști în ceea ce privește acțiunile companiilor chineze. Compania de investiții BlackRock consideră că vârful înăspririi reglementărilor a trecut deja. În plus, autoritățile chineze iau mai multe măsuri pentru a stimula economia.
Experții Bloomberg notează a ține cont de acești factori nu constituie o garanție că totul va merge bine în 2022. „Potențialele lebede negre (evenimente imprevizibile) sau albe pândesc peste tot: de la alegerile intermediare din Statele Unite, până la alegerile prezidențiale din Franța și de la tensiunile din Taiwan, până la criza pe scară largă din economia turcă după căderea lirei”, notează agenția. În plus, investitorii vor trebui să ia în considerare problemele cu care se confruntă lanțurile de aprovizionare și fenomenele meteo generate de încălzirea globală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.