Adrian Negrescu a explicat spre ce se îndreaptă România cu această inflație
"Situaţia din România poate fi comparată cu cea de pe Titanic. Ne-am lovit de ghețarul prețurilor și acum ne ducem la fund din punct de vedere economic. În timp ce pasagerii (românii de rând) incearcă să se salveze fiecare cum poate, pe puntea superioară, la timonă, politicienii dezbat cum să crească prețurile pentru pasageri (taxe, impozite mai mari). Nicio măsură de salvare, niciun fel de soluție pentru naufragiul economic spre care ne îndreptăm.
Victimele de serviciu sunt oamenii de rând
Datele de la INS privind inflația vin să confirme faptul că victimele de serviciu sunt oamenii de rând, care dau cei mai mulți bani pe utilități (gaze scumpire de 89%, energie electrică +17%, energie termică +22%) și pe mâncare (cartofii, mâncarea săracului scumpire de 42%, ulei +50%, carne +12%, pâine +23%)", a explicat analistu.
Vom avea o toamnă grea
"Inflația, din păcate, va continua să crească în lunile următoare, influențată, printre altele, de creșterea prețurilor la carburanți și de efectele creșterii prețurilor producției industriale (+40%). Vom avea o toamnă grea, iar la iarnă pentru mulți dintre români, mai ales pentru pensionari și cei care câștigă salariul minim, va fi o adevărată misiune imposibilă să își plătească facturile și să aibă ce pune decent pe masă.
Nu este exclus să vedem zeci de mii de firme în faliment
2023 va urma același scenariu, cu o inflație puternică, cu un vârf în preajma sărbătorilor pascale, când vor fi eliminate și facilitățile la plata energiei și gazelor, și cu un mediu economic din ce în ce mai rarefiat. Nu este exclus să vedem zeci de mii de firme în faliment, un val de peste 500.000 de șomeri într-un an, 2023, pe care îl văd de pe acum ca fiind anul recesiunii", a mai spus Negrescu.
"Creșterea ratelor la credite va urma trendul inflației, astfel că mulți dintre români vor fi nevoiți să își amâne ratele, iar pentru restul va fi o misiune dificilă să le plătească la timp.
Anunțatele creșteri de taxe și impozite nu vor face decât să pună gaz pe focul problemelor din economie.
Soluții există. Renunțarea la creșterea taxelor și absorbirea rapidă a banilor din PNRR ar putea ajuta la menținerea Titanicului românesc pe linia de plutire. Îmi e teamă, însă, că cei aflați la timonă nu știu cum să navigheze în furtuna economică care urmează. Astfel că supraviețuirea va fi cuvântul de ordine pentru majoritatea românilor, în următorii 2 ani", a declarat Adrian Negrescu.
Vezi şi: Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 15,1% în iunie. Ce produse s-au scumpit cel mai mult
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,1% în luna iunie a acestui an, de la 14,5% în mai, în condiţiile în care preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 17,92%, cele ale mărfurilor alimentare au fost mai mari cu 14,67%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 7,81%, conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
"Preţurile de consum în luna iunie 2022 comparativ cu luna mai 2022 au crescut cu 0,8%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iunie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 10,0%. Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 este 15,1%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2021 - iunie 2022) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2020 - iunie 2021) este 9,3%", se arată în comunicatul INS.
Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE, este 100,78% în iunie comparativ cu mai.
Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 13%.
Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2021 - iunie 2022) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2020 - iunie 2021) determinată pe baza IAPC este 7,9%.
INS precizează, în context, că s-au luat în considerare prevederile O.U.G. nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.
BNR a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7% pentru sfârşitul anului viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.