Prețurile uriașe la energie și gaze îngroapă industria chimică a României

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Chimcomplex / Foto: Chimcomplex
Chimcomplex / Foto: Chimcomplex

Explozia prețurilor la energie electrică și gaze este pe cale să îngenunchieze unele industrii din România.

Cei mai mari consumatori de energie şi de gaze naturale resimt puternic inflamarea facturilor, după Alro şi Azomureş venind rândul Chimcomplex să anunţe reducerea activităţii, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

Doar cele trei mari platforme industriale - Alro, Azomureș și Chimcomplex - au împreună peste 5.400 de oameni, planurile de concedieri devenind opţiuni reale de supravieţuire.

„Angajaţii Chimcomplex sunt în continuare o prioritate absolută pentru companie. Încercăm să găsim soluţii pentru protejarea lor, însă dacă preţurile la energie nu îşi vor reveni, suntem în situaţia în care va trebui să dăm curs programului de disponibilizare colectivă, după perioada de şomaj tehnic“, a anunţat recent Chimcomplex.

În plus, trei secţii consumatoare de gaze de pe platforma Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic local, se vor opri pe termen nelimitat în contextul în care în urma invadării Ucrainei de către Rusia gazul a ajuns să fie un fel de bun de lux pentru marii consumatori industriali. Pe lista de măsuri sunt intrarea în revizie generală a platformei pentru o perioadă de cel puţin trei săptămâni. Mai departe, întreaga producţie a companiei va fi reanalizată în vederea unei eventuale restructurări.

„Urmărim evoluţia situaţiei energetice la nivel mondial şi regional şi ne vom adapta permanent pentru a trece cu bine peste aceste perioade tulburi“, au mai declarat reprezentanţii companiei.

Bani pentru energie. Cine vor fi beneficiarii celor 82 milioane de euro

Guvernul a aprobat în februarie două scheme de ajutor în domeniul energiei, care însumează 82 de milioane de euro, iar potenţialii beneficiari sunt întreprinderile producătoare de energie şi unităţile administrativ-teritoriale sau asociaţiile de dezvoltare intercomunitară care realizează sau modernizează instalaţii de energie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

"În privinţa energiei, gestionarea efectelor crizei energetice rămâne între principalele preocupări ale Guvernului. Pe lângă măsurile imediate, Guvernul a aprobat astăzi acte normative care vor pune în practică elemente de susţinere a economiei. În acest sens, potrivit hotărârii de guvern de astăzi, sunt aprobate două scheme de ajutor de stat în domeniul energiei, în sensul continuării lor, până la finalul anului 2023. Sunt scheme de ajutor finanţate din fonduri naţionale şi europene. Ele vizează, pe de-o parte, susţinerea investiţiilor care valorifică sursele regenerabile de energie şi eficienţă energetică, stimulând astfel utilizarea surselor mai puţin exploatate, precum biomasa, biogazul, geotermalul", a spus Cărbunaru după şedinţa de guvern.

A doua schemă de ajutor de stat are ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în cogenerare de înaltă eficienţă pentru a realiza economii de consum de combustibil şi a evita astfel emisiile de carbon aferente combustibililor fosili. "Cele două scheme de ajutor însumează 82 de milioane de euro, potenţialii beneficiari fiind întreprinderi care produc energie şi unităţi administrativ teritoriale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară care realizează ori modernizează instalaţii care produc energie", a mai spus Cărbunaru. CItește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.9775
USD
Azi 4.5061
Diferența -0.0054
Zi precendentă 4.5115
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5061 RON
GBP flag1 GBP = 5.7999 RON
CHF flag1 CHF = 5.3426 RON
AUD flag1 AUD = 2.7713 RON
DKK flag1 DKK = 0.6667 RON
CAD flag1 CAD = 3.2003 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4143 RON
SEK flag1 SEK = 0.4512 RON
XAU flag1 XAU = 450.7054 RON
Monede Crypto
1 BTC = 368767.06RON
1 ETH = 7181.55RON
1 LTC = 332.05RON
1 XRP = 9.01RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Opinii

Adrian Negrescu / Foto: Agerpres
Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia...

Eric Demuth, CEO BitPanda

Sabotează Trump deliberat economia SUA? Șeful BitPanda spune că da și explică de ce

Fondatorul BitPanda spune că tarifele lui...

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel