Contractele futures Brent la o lună au închis la 78 de dolari pe baril pe 3 iunie, prima zi de tranzacționare după reuniunea OPEC+, în creștere cu doar 2 dolari pe baril față de aceeași perioadă a anului trecut, scrie Reuters.
În urma reuniunii, OPEC+ a anunțat că reducerile de producție, care totalizează 2,2 milioane de barili pe zi (b/d) vor fi prelungite până la sfârșitul lunii septembrie 2024.
Totuși, aceste reduceri vor fi apoi eliminate treptat, lunar, pe parcursul ultimului trimestru din 2024 și al primelor trei trimestre din 2025.
OPEC+ a anunțat că aceste creșteri de producție pot fi „întrerupte sau inversate în funcție de condițiile de piață”, au precizat miniștrii.
Creșterile de producție programate marchează o schimbare de strategie din partea OPEC+, condusă de Arabia Saudită, care anterior se concentrase pe epuizarea stocurilor excedentare și pe creșterea prețurilor la 100 de dolari pe baril.
În schimb, grupul și-a mutat accentul pe stabilizarea sau chiar recâștigarea unei părți din cota de piață pe care a pierdut-o în ultimii doi ani în favoarea producătorilor rivali din Statele Unite, Canada, Brazilia și Guyana.
Reducerile repetate ale producției ale Arabiei Saudite și ale altor membri OPEC+ nu au reușit să ridice prețurile, deși probabil au evitat un declin mai sever.
În schimb, acestea au aruncat un colac de salvare producătorilor cu costuri mai ridicate din emisfera vestică, încurajându-i să mențină și chiar să crească producția.
Creșterile programate sunt menite să semnaleze că există o limită până la care Arabia Saudită și cei mai apropiați aliați ai săi vor reduce producția pe cont propriu pentru a susține prețurile și nu acceptă ca reducerile să fie permanente.
Pentru a se stabiliza și a recâștiga cota de piață, OPEC+ are nevoie de o creștere mai lentă a producției rivalilor și de o creștere mai rapidă a consumului.
Ambele variante presupun prețuri mai mici pentru a impune o încetinire a exploatării, pentru a stimula utilizarea combustibililor și pentru a face loc pentru mai mult țiței OPEC+.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.