Prețurile petrolului, cuprului și produselor agricole scad după anunţul lui Trump privind tarifele

DCBusiness Team |
Data publicării:
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Cotaţiile mărfurilor se prăbușesc pe fondul tarifelor impuse de Trump, aurul atinge un maxim istoric, relatează Reuters.

Prețurile mărfurilor, inclusiv petrolul, cuprul și produsele agricole, au scăzut joi, după ce tarifele agresive impuse de președintele american Donald Trump partenerilor comerciali-cheie au alimentat temerile privind o recesiune globală. În schimb, aurul, considerat un refugiu sigur, a atins un maxim istoric, transmite Reuters.

Trump a anunțat un tarif minim de 10% pentru majoritatea importurilor americane, cu taxe semnificativ mai mari pentru bunurile provenite din zeci de țări, inclusiv China. Acest lucru ar putea declanșa contramăsuri care să ducă la creșterea prețurilor și la o scădere a cererii pentru produsele americane.

„Tarifele de reciprocitate mai mari decât era de așteptat au intensificat temerile privind o recesiune în SUA și o încetinire a creșterii economice globale”, a declarat Vivek Dhar, strateg pentru mărfuri la Commonwealth Bank of Australia.

„Futures-urile pentru cupru și petrol, care de obicei reflectă dinamica creșterii economice globale, au scăzut în această dimineață. Cererea de petrol este strâns legată de economiile emergente, în special din Asia, unde unele dintre tarifele de reciprocitate sunt ridicate.”

 

Bursele se prăbușesc, China și UE amenință cu represalii

 

Piețele bursiere au scăzut puternic, iar sectorul tehnologic a fost printre cele mai afectate. China, a doua cea mai mare economie a lumii, se confruntă acum cu tarife de 54% pentru exporturile către SUA și a promis contramăsuri, fără a oferi detalii. Uniunea Europeană a anunțat, de asemenea, că va riposta.

Tarifele impuse de China, cel mai mare importator de produse agricole, ar putea reduce și mai mult cererea pentru mărfurile americane, inclusiv pentru soia, care a înregistrat deja pierderi de la declanșarea războiului comercial din 2018, în timpul primului mandat al lui Trump.

„Orice tarif de represalii impus de țările afectate ar putea afecta creșterea economică globală. Impactul ulterior asupra activității industriale ar pune presiune pe piețele de mărfuri”, a explicat Daniel Hynes, strateg senior la ANZ Research.

Luna trecută, Beijingul a majorat taxele pentru produse agricole americane în valoare de 21 de miliarde de dolari, ca răspuns la un pachet anterior de tarife impuse de Washington asupra bunurilor chinezești.

 

Scăderi pe piețele petrolului și metalelor

 

Contractele futures pentru soia, porumb și grâu au scăzut joi cu aproximativ 1,5%.

Prețurile petrolului s-au redus cu până la 3%, deoarece noile tarife ale lui Trump amenință să încetinească creșterea economică globală și să intensifice disputele comerciale, ceea ce ar putea afecta consumul de țiței.

La ora 06:20 GMT, contractele futures pentru Brent erau în scădere cu 2,6%, ajungând la 73,03 dolari pe baril, iar West Texas Intermediate (WTI) pierdea tot 2,6%, situându-se la 69,83 dolari pe baril.

„O încetinire a activității economice s-ar traduce în mod natural printr-o cerere mai slabă pentru combustibil”, a explicat Priyanka Sachdeva, analist de piață la Phillip Nova, Singapore.

„Și să fim sinceri, prezicerea modului în care aceste tarife vor evolua este la fel de dificilă ca prezicerea lui Trump însuși. Până când va exista claritate, piețele petroliere vor rămâne volatile, iar lichiditatea va scădea.”

Importurile americane de produse energetice, inclusiv țiței, gaze naturale și produse rafinate, vor fi exceptate de la noile tarife.

Pe bursele de metale din Londra, cuprul și aluminiul au pierdut aproximativ 1,5%, în timp ce aurul spot a atins un record istoric de 3.167,57 dolari uncia.

Aurul a crescut cu peste 19% de la începutul anului, impulsionat de incertitudinile legate de tarife, posibile reduceri ale dobânzilor, conflictele geopolitice și achizițiile masive din partea băncilor centrale.

În Asia, prețurile uleiului de palmier din Malaezia au scăzut după patru zile consecutive de creștere, iar contractele futures pentru cauciuc din Japonia au atins un minim al ultimelor trei săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 374461.13RON
1 ETH = 8169.42RON
1 LTC = 375.68RON
1 XRP = 9.25RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel