Prețul gazelor a ajuns la 51,50 euro pe megawat oră, dar, potrivit experților ANZ Bank, cererea slabă și prognozele meteorologice blânde ar trebui să reducă presiunea pe prețuri, în condițiile în care și stocurile de gaze sunt se apropie, practic, de cota lor maximă, relatează Reuters.
În același timp, prețul gazelor naturale lichefiate din Asia de Nord au crescut pe măsură ce cumpărătorii din regiune își pun întrebări legate de cantitățile de GNL care urmează să fie livrate în timpul iernii. Perspectiva unei cereri puternice împinge prețurile mai sus, în ciuda riscurilor ridicate de aprovizionare, a menționat banca.
Pe piața petrolului, investitorii urmăresc cu atenția eforturile diplomatice de a aplana tensiunile din Orientul Mijlociu, care au crescut după explozia de la spitalul din Gaza, soldată cu sute de morți, un bilanț considerat de Israel umflat în mod artificial.
Marea necunoscută rămâne reacția Occidentului la atitudinea Iranului, pentru că o înăsprire a sancțiunilor ar putea inflama piața petrolului, aruncând prețurile în aer. Deocamdată însă, prețul barilului marca Brent din Marea Nordului a crescut cu 1,7%, până la 91,44 USD pe baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate a urcat cu 2%, până la 88,43 USD pe baril.
Oricum prețurile la petrol sunt sub presiune, după ce Rusia și Arabia Saudită, printre cei mai mari producători de hidrocarburi din lume, au anunțat că prelungesc și pentru prima parte a anului 2024, decizia de reducere a cotelor de producție.
Citește și Tranziția energetică a uitat de ... liniile electrice! AIE atrage atenția
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.