”Aș vrea să am răspunsuri exacte la toate problemele momentului, pentru că vorbim despre un cumul de factori. Mă gândeam la Polonia, țară la care ne uitam cu invidie inclusiv pentru pachetul guvernamental, pentru deciziile guvernamentale privind tarifele la energie și gaze. Marea Britanie, altă țară la care ne uitam cu invidie, pentru că acolo au fost luate măsuri imediate și ne gândeam de ce ai noștri nu se inspiră de acolo”, a spus Elena Cristian la România TV.
Tarife de nesuportat inclusiv pentru guverne
Nu știu, a continuat analistul, ”cât de rea va fi iarna aceasta, dar știu că lucrurile încep să scape de sub control. În ultima săptămână am văzut record după record la tarifele la energie și gaze, care au crescut de vreo cinci ori până acum și se preconizează o creștere de cel puțin încă cinci ori. Au fost tarife care nu doar că vor deveni de nesuportat pentru omul de rând, dar și pentru guvernele care încearcă să sprijine, cumva, populația, care să vină cu astfel de scheme. Iar noi suntem și mai năpăstuți, cum spun eu de fiecare dată, pentru că noi avem și un guvern care are un ministru care pare că habar nu are de ceea ce urmează: iarna ce vine, cum vor evolua lucrurile, ce se va întâmpla. Și tare mă tem că lucrurile vor scăpa de sub control mai repede decât ne așteptam
Și la noi sunt cozi. În mediul rural, oamenii stau la cozi pentru lemne de foc, aproape că se bat pentru fiecare căruță cu lemne care vine, oamenii vor să se aprovizioneze cât mai repede, vor să nu vină iarnă fără să aibă stocuri de lemne de foc”.
De când se vor majora pensiile
Profitând de prezența, în emisiunea de la RomâniaTV, a ministrului Muncii, Elena Cristian l-a întregat de Marius Budăi dacă este adevărat că o majorare a pensiilor se va produce doar de la 1 ianuarie 2023. Iată răspunsul:
”Noi avem mai multe variante și cu siguranță în termenul cel mai scurt vom anunța. Anul acesta noi deja am avut o majorare a punctului de pensii cu 10% și cu 25% a pensiei minime. Programele ulterioare care au venit cu măsurile din pachetul social, dar și economic, și cu siguranță suntem atenți la tot ce se întâmplă și finanțăm în continuare programele spuse până acum și pe care le implementăm”, a declarat Marius Budăi.
Citește și Chirițoiu: Doar așa prețul la electricitate poate să
Întrebat dacă Guvenul nu ar avea ca soluție stabilirea prețului la energie în funcție de cel al cărbunelui, cum era și înainte, Bogdan Chirițoiu a afirmat că acest lucru nu este de competența Consiliului Concurenței ”dar ca opinie persoană, da, e un lucru pe care îl susțin și îl susțin de mai mult timp și văd că îl susține și agenția de reglementare ANRE. Ar fi bine să mergem pe formula care se aplică numai în Spania și Portugalia, care într-adevăr e subvenționat prețul gazului care produce electricitate ca să scazi prețul electricității. Asta e Spania și Portugalia. Poate Spania și Portugalia pot să facă acest lucru, pentru că ei sunt destul de izolați de restul Europei. Noi singuri nu putem să o facem și asta spune și cancelarul austriac, care este o soluție la nivelul Uniunii Europene. Nu e o soluție pe care să o poată lua o țara. De pildă, dacă electricitatea devine ieftină, în România, sa spunem, sau în Austria, va fi exportată. O să plece! În Spania și Portugalia nu se întâmplă pentru că nu ai cum să o scoți din Spania și Portugalia. Conexiunea lor cu Franța este mică. Se scurge energia ieftină din Spania, dar destul de puțină. În schimb la noi interconectarea e mare, deci posibilități de scurgere din țări ca România sau Austria sunt mult mai mari și atunci nu au cum să aplici soluția asta numai la nivel național, ci trebuie să o faci la nivelul uniunii”, a conchis Bogdan Chirițoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.