"Sigur că uitându-ne ân ansamblu de la începutul anului am putea spune că este o depreciere lentă a leului, nu a fost o depreciere abruptă cum s-a întâmplat la începutul anului 2020, când vorbeam de creșteri rapide, masive de curs, vorbim de o depreciere de 0,32% de la începutul anului, dar trebuie să privim această depreciere a leului în contextul tuturor lucrurrilor care se întâmplă în acest moment.", a spus Elena Cristian.
Jurnalista a vorbit despre scumpirile pe care românii trebuie să le suporte de la an la an.
"Avem creșteri de prețuri destul de mari la combustibil, avem o liberalizare a pieției gazelor și a energiei, și am văzut că doar în ianuarie facturile la energie au fost mai mari cu aproape 20%. Avem o crește a prețurilor la alimentele de bază care de la an la an a fost undeva de până la 20%. În tot acest context această devalorizare este extrem de importantă și în contextul plafonării veniturilor sau chiar scăderii veniturilor pentru anumite categorii de angajați,tot acest tablou ne arată că lucrurile mergîntr-o direcție NU tocmai bună pentru cei mai mulți dintre noi, pentru că știm bine, România importă masiv alimente, că pe fondul acestei întăriri a euro și prețurile vor crește în continuare.", a comentat Elena Cristian.
TICHETE cadou. Codul fiscal, MODIFICAT. Ce se întâmplă
"Vreau să fac o remarcă importantă. Am auzit politicieni spunând "Avem o rată a inflației foarte mică, de ce vă dați cu capul de pereți?", pentru că în capul ratei inflației vreo 60.000 de produse. Se face o medie, produsele însemnând de la bărci, la iahturi, avioane, blănuri până la alimente. Pensionarii nu cumpără nici iahturi, nici blănuri, ei cumpără alimente, alimente care s-au scumpit repede de la an la an cu până la 20%. Aceste deprecieri pot fi devastatoare și se pot regăsi într-o creștere foarte mare în perioada următoare.", a concluzionat Elena Cristian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.