Prețul motorinei a scăzut cu 0,5 lei pe litru în timp ce prețul benzinei a scăzut cu 0,2 lei pe litru la stațiile OMV Petrom, astfel că prețul la unele stații benzina standard este de 6,53 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,21 lei/litru.
Ritmul cu care se ieftinește acum motorina a accelerat față de cel al benzinei astfel încât, combustibilul motoarelor diesel a ajuns să fie mai ieftin cu 50 de bani în numai o lună.
Prețul petrolului pe burse
După ce a scăzut timp de șase ședințe consecutive din cauza temerilor legate de creșterea economică, prețul petrolului a câștigat acum peste 2% pe fondul indicilor că cererea de benzină începe să se îmbunătățească, alături de o scădere săptămânală a stocurilor de benzină din SUA.
Joi petrolul Brent se tranzacționa în creștere cu 2,26%, la 82,42 dolari pe baril, pentru un câștig de 1,82 dolari pe baril în această zi. WTI se tranzacționa, de asemenea, în creștere cu 2,26%, la 75,62 dolari pe baril.
Joi, Administrația pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a publicat raportul săptămânal privind stocurile, arătând că, în timp ce stocurile de țiței au continuat să crească pentru a noua săptămână la rând, cele de benzină au scăzut cu 1,9 milioane de barili.
În pofida acumulării stocurilor de țiței, scăderea stocurilor de benzină determină astăzi creșterea prețurilor petrolului, în condițiile în care se așteaptă ca cererea de benzină să se consolideze pe măsură ce ieșim din iarnă și intrăm în sezoane de conducere mai mari.
De asemenea, prețurile petrolului sunt impulsionate de iminentele reduceri ale producției de petrol din Rusia în luna martie, împreună cu indicii că reducerile ar putea fi mai mari decât se aștepta inițial.
La începutul lunii februarie, Rusia a anunțat că va reduce producția cu 500.000 de barili pe zi în martie, ca represalii la sancțiunile occidentale. Miercuri, Reuters a relatat, citând surse neidentificate, că Rusia plănuia să reducă exporturile de țiței din porturile occidentale cu un sfert în martie și aprilie, ceea ce ar sugera o prelungire aparentă a reducerii producției de 500.000 de bpd. Nu a existat nicio confirmare oficială a raportului Reuters.
În același timp, un dolar mai puternic, împreună cu creșterile continue ale stocurilor de țiței din SUA, servesc drept contrabalans pentru creșterea prețurilor.
Reuters îi citează pe analiștii de la UBS, potrivit cărora reducerea producției de petrol din Rusia, combinată cu redeschiderea Chinei, ar trebui să susțină creșterea prețurilor, în pofida unui dolar mai puternic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.