Rata inflaţiei a urcat în ianuarie 2022 la 8,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut, continuând trendul crescător înregistrat în decembrie 2021, când rata anuală a inflaţiei a marcat o creştere de 8,2%, arată datele publicate luni de INS, potrivit Mediafax.
Creşterea a fost susţinută de avansul de 10,18% al preţurilor mărfurilor nealimentare, în timp ce alimentele s-au scumpit cu 7,24%. În cazul serviciilor, preţurile au crescut cu 5,66% faţă de ianuarie 2021.
Raportat pe categorii, tarifele la gaze naturale s-au majorat cu 60,9%, în timp ce la energia termică au crescut cu 21,5%.
Alte creşteri semnificative de preţ au fost înregistrate la servicii poştale, de 22,5%, iar dintre alimente cele mai mari scumpiri au fost la ulei (25,7%), cartofi (25,6%), mălai (17%), zahăr (11%).
Comparativ cu luna decembrie 2021, preţurile de consum au crescut în ianuarie 2022 cu 1,5%.
Citeşte şi: Controversă cu preţul cărnii, în România. Daea: Principala problemă. Val de creştere!
Petre Daea a explicat, în exclusivitate pentru DC Business, cum s-a ajuns la o situaţie controversată cu preţul cărnii la hipermarket versus carmangeriile care vând carne de la animale crescute şi sacrificate în România.
Petre Daea, ministru al Agriculturii în guvernarea PSD, a vorbit despre diferenţa foarte mare de preţ între carnea din România, vândută de producătorii locali şi cea vândută de marile lanţuri de magazine, adusă din străinătate, la preţuri mult mai mici.
"E o dovadă în plus a faptului că în România costurile sunt mai ridicate din cauza elementelor componente ale costului de producţie, înţelegând aici pe de o parte furajele, pe de altă parte consumul de energie şi, evident, producţia pe care o scoate din Germania şi a plecat în zona aceasta unde efectivul de suine a scăzut, urmare a pestei porcine.
China a restricţionat o bună parte din cantitatea de carne pe care o exporta Germania spre această ţară care este şi consumatoare şi producătoare, dar se ştie foarte bine ce balanţă comerciale are această importantă ţară a lumii, iar evident că acest exces de producţie, această cantitate mare trebuie să-şi găsească un debuşeu de valorificare şi pleacă spre pieţe cum este România cu un cost mai redus şi cu o pretenţie mai mică de a câştiga, dat fiind faptul că îi forţează producţia să livreze, să sacrifice şi evident să vândă carnea şi produsele de carne pe care le obţin în activitatea de producţie privind creşterea şi valorificarea suinelor", a explicat Petre Daea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.