O singură zi de schi pentru o familie cu trei membri costă minimum 610 lei, iar dacă vârsta copilului depășește 12 ani, atunci prețul crește la 690 de lei.
Autoritățile susțin însă că prețurile mari sunt justificate, pentru că oferă turiștilor posibilitatea de a circula cu toate instalațiile de transport, inclusiv cu vechea telecabină. Mai mult decât atât, aceștia susțin că de vină sunt prețurile uriașe la energie și carburanți.
Spre exemplu, un ski pass valabil o zi, pentru un adult, în weekend, costă 230 de lei. În timpul săptămânii, de luni până vineri, costă 210 lei. O familie, părinții și un copil de cel mult 12 ani, va plăti pentru o singură zi de schi în weekend 610 lei doar ca să urce pe munte. Dacă însă copilul are peste 12 ani, prețul pe familie va fi de 690 de lei.
Noile tarife anunțate de către autoritățile din Sinaia au generat un val de reacții negative din parte schiorilor.
"La ce prețuri aveți la Skipass și telegondolă, vă mai mira că pleacă românii în Austria și La Bansko? Noi trăim în România, cu salarii românești! Dacă o familie cu 2-3 copii iese la ski 4 zile la Sinaia, da tot salariul pe o lună. Nu înțeleg aceasta ahtiere a românului după bani, mai ales când oferă și servicii de slabă calitate! Și nu doar acum și aici, ci peste tot, de la munte la mare, și vara și iarna.", a fost una dintre reacțiile românilor.
Prețul pentru o zi de schi la Sinaia
pentru o persoană - 230 lei
pentru o persoană - 210 lei
pentru o familie cu trei membri - 610 lei
pentru o familie cu trei membri - 690 lei
Prețul pentru o zi de schi în Austria
pentru o persoană: 65 euro
pentru copii: 125 - 175 lei
pentru copii sub 6 ani: gratis
Citește și: Dumitru Chisăliță: Ce trebuie să știe cei care au mai multe contracte de electricitate pe numele lor
Președintele Asociației Energia Inteligentă Dumitru Chisăliță explică faptul că din dorința de a face legi antibogați, acolo unde nu sunt de fapt bogați, a dus la apariția articolului din legea plafonării prețului la energie electrică privind cazul în care deții mai multe locuințe.
Dumitru Chisăliță mai spune că din păcate încă o dată unii românii sunt puși într-o situație umilitoare de a alerga cu hârtii de sărbători pentru a plătii mai puțin pentru energie electrică, și mulți dintre aceștia nici nu au mai multe locuințe!
Asociația Energia Inteligentă a sesizat anomaliile din legea plafonării prețului la energie electrică și a propus ca ANRE să realizeze o verificare și să trimită fiecărui furnizor o bază de date cu clienții care nu mai trebuie să depună declarații pe proprie răspundere pentru că au un singur loc de consum unde beneficiază de preț plafonat. Expertul în energie spune că: ”Ne bucură faptul că acestă propunere este discutată și astfel milioane de consumatori nu mai trebuie să depună aberanta declarație prin care să declare că nu mai beneficiază de preț plafonat la alt loc de consum”.
Noua Lege a plafonării prețului la energiei stabilește că prețul plafonat sub 1,3 lei/kWh se aplică exclusiv pentru ”locurile de consum de domiciliu/reședință”. Această situație determină necesitatea ca un furnizor să acorde aceste plafonări și să-și recupereze banii de la stat exclusiv în situația în care se asigură că acel clientul casnic beneficiază o singură data de preț plafonat pentru un singur loc de consum. În aceste condiții furnizorul trebuie să fie informat și să primească o declarație pe proprie răspundere că acesta are un singur loc de consum unde va beneficia de preț plafonat și care este acela și să declare tot pe proprie răspundere că nu are un alt loc de consum unde poate beneficia de preț plafonat sub 1.3 lei/kWh: ”poate beneficia de prețul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) și b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.