Preţurile la avocado au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani pe fondul diminuării livrărilor din Mexic, cel mai mare exportator mondial pentru acest fruct, ceea ce semnalează că sosul guacamole va fi mai scump, anunță agenția Bloomberg.
Un index care urmăreşte preţurile la avocado în statul mexican Michoacan, cel mai mare producător de avocado din Mexic, a urcat cu 81% în acest an, până la 760 de pesos (38 de dolari) pentru o cutie de nouă kilograme, cel mai ridicat nivel de după 1998, arată datele oficiale. "Disponibilitatea redusă şi presiunile inflaţioniste sunt principalii suspecţi", a explicat David Magana, analist la Rabobank International.
Potrivit prognozelor Departamentului american al Agriculturii, producţia de avocado a Mexicului ar urma să scadă cu 8% în anul agricol 2021-2022 de la nivelul record atins în sezonul precedent. În plus, importatorii americani de avocado încă nu şi-au revenit după o interdicţie temporară a livrărilor din statul Michoacan introdusă luna trecută, ca urmare a ameninţărilor formulate la adresa inspectorilor americani.
Mexicul asigură mai mult de 80% din avocado-ul consumat în SUA. Companiile încep deja să resimtă efectele preţurilor mai mari. Potrivit First Watch Restaurant Group, costurile sale au crescut spre zona superioară a prognozelor sale. De asemenea, Mission Produce Inc, cel mai mare distribuitor american de avocado, a majorat preţurile cu 50%. Potrivit analiştilor de la banca Rabobank International, consumul per capita de avocado în SUA s-a dublat începând din 2010 şi până în prezent, ajungând la aproximativ patru kilograme.
Citește și Criza alimentară va OCOLI România? Adrian Negrescu lămurește lucrurile
Dacă tot vorbim de criză alimentară, ce se întâmplă în România. Se poate spune că, deocamdată, România se poate considera la adăpost de această criză?. Și da și nu. Adică da, dintr-un punct de vedere și nu, din alt punct de vedere. Iar această ultimă parte se referă la buzunarul românului. Iată ce explică analistul Adrian Negrescu.
”În primul rând suntem protejați pentru că avem o producție de cereale foarte bună, care depășește cu mult consumul național. În momentul de față, noi exportăm și grâu, și porumb. Cred că suntem printre puținele țări din regiune care avem, în sfârșit, o securitate pe această zonă”, spune expertul.
Dar, avertizează analistul, ”nu suntem protejați de creșterea prețurilor la cereale, pentru că există o scumpire generală, la nivel internațional a acestor produse. Iar explicație este una simplă: pentru că Rusia și Ucraina reprezintă aproape 30% din producția mondială de cereale. Sunt țări care depind de al consumului de grâu, spre exemplu, de Ucraina și de Rusia”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.