Problema este că îngrijorările pieței legate de o escaladare a conflictelor s-au dovedit mai puternice decât efectul raportului industriei de resort privind creșterea neașteptată a stocurilor de țiței din Statele Unite.
Un tablou dezamăgitor
Pe acest fundal, țițeiul Brent a urcat la 85,56 dolari pe baril, în timp ce U.S. West Texas Intermediate a crescut la 81,75 dolari pe baril. „Imaginea momentului este una dezamăgitoare, starea de spirit pare dominată de un început de panică, dar este destul de posibil să fie doar o reacție emoțională, ce se va stinge în favoarea unor sentimente mai optimiste”, a comentat Tamas Varga de la PVM.
Faptul că prețul Brentului a depășit cu 8 dolari cele mai scăzute niveluri atinse la începutul lunii iunie „demonstrează un real optimism că piața petrolului își va regăsi, în sfârșit, echilibrul”, a adăugat Tamas Varga.
Cele două fronturi
Ambele valori de referință, care au crescut brusc în ultimele două săptămâni, au câștigat mai mult de un dolar în sesiunea anterioară, după ce un atac cu drone lansat de armata ucraineană a declanșat un incendiu la terminalul petrolier dintr-un important port rusesc.
În Orientul Mijlociu, ministrul israelian de externe Israel Katz a avertizat despre un posibil „război total” cu Hezbollah-ul libanez, chiar dacă Statele Unite încearcă să evite un conflict mai larg între Israel și grupul susținut de Iran. O escaladare a războiului riscă să perturbe aprovizionarea în regiunea producătoare de petrol.
„Orice acalmie între cele două părți pare dificilă pe termen scurt, ceea ce ar putea menține destul de sus prețurile petrolului, deoarece participanții de pe piață nu vor mai acorda atenția cuvenită altor elemente cu impact asupra evoluției pieței, precum vânzările cu amânuntul din SUA sau datele mixte din China” a apreciat Yeap Jun Rong, strateg IG din Singapore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.