Publicitate
Astfel, contractele futures pe țițeiul marca Brent din Marea Nordului au crescut, în primele ore ale sesiunii de tranzacționare de miercuri, la 82,29 dolari pe baril, în timp ce contractele futures ale petrolului West Texas Intermediate (WTI) au urcat la 78,36 dolari.
Agenția americană pentru informații din energie, (EIA) și-a revizuit în sus prognoza privind evoluția cererii globale de petrol în 2024 la 1,10 milioane de barili pe zi de la 900.000 bpd, estimarea anterioară. În același timp, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a lăsat neschimbate previziunile sale, mizând pe o creștere relativ puternică a cererii mondiale de petrol în cursul acestui an.
Doi factori decisivi
Săptămâna trecută, petrolul a pierdut mai mult de 2%, după ce OPEC și aliații săi au anunțat că vor reduce treptat producția începând din octombrie.
Între timp, stocurile de țiței din SUA, un factor important pentru jucătorii de pe piața petrolului, s-au diminuat cu 2,428 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 7 iunie, potrivit cifrelor de la American Petroleum Institute. O scădere peste așteptările analiștilor intervievați de Reuters.
De asemenea, investitorii așteaptă cu nerăbdare raportul Indicele prețurilor de consum din SUA, care va fi lansat înainte de deschiderea bursei de la Wall Street, dar și anunțul de politică al băncii centrale a SUA.
Un dezavantaj pe termen lung
„Așteptările că Rezerva Federală va fi mai conciliantă ar trebui să susțină impulsul optimist al petrolului”, a comentat Tina Teng, analist de piață independent, deoarece o poziție conciliantă ar stimula creșterea economică, dar și cererea de petrol. Pe de altă parte însă, încetinirea economiei globale poate fi un dezavantaj pe termen lung.
În China, cel mai mare importator mondial de țiței, inflația prețurilor de consum a rămas stabilă în luna mai, în timp ce scăderea prețurilor de producător s-a atenuat, ceea ce indică faptul că Beijingul ar trebui să facă mai mult pentru a susține cererea internă scăzută și o redresare economică inegală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.