Prețurile țițeiului au scăzut în prima parte a zilei de luni, deoarece investitorii au evaluat impactul evoluțiilor geopolitice care ar putea afecta piețele. Între timp, escaladarea tensiunilor în mai multe puncte fierbinți au venit să amplifice starea pesimistă de spirit.
În aceste condiții, petrolul marca Brent din Marea Nordului a coborât la 74,83 de dolari/baril, în timp ce, peste Ocean, barilul american West Texas Intermediate, de referință, a scăzut cu 0,6%, până la 70,80 dolari/baril.
Un gest care a speriat piața
„Tensiunile dintre Ucraina și Rusia au escaladat în ultimul timp, ceea ce a dus la stabilirea unor prețuri a riscurilor unei escalade ulterioare care ar putea avea un impact asupra aprovizionării cu petrol”, a declarat Reuters, Jun Rong, strateg de piață la IG, aluzie la gestul Rusiei care a tras asupra Ucrainei cu o nouă rachetă balistică, despre care afirmă că nu poate fi doborâtă de nici un sistem de apărare aeriană și că atacul a fost, de fapt, un test demonstrativ, un avertisment.
În plus, scăderea pieței petrolului vine pe fondul reacției Iranului la rezoluția adoptată săptămâna trecută de către ONU: Teheranul a ordonat măsuri, inclusiv activarea centrifugelor utilizate pentru îmbogățirea uraniului, potrivit raportului.
Un scenariu care prinde contur
În aceste condiții, agenția Reuters a apreciat că probabilitatea ca sancțiunile să fie aplicate la exporturiler de petrol iranien atunci când Trump ajunge la putere a crescut. În orice caz, așa crede Vivek Dear, strateg în domeniul materiilor prime la Commonwealth Bank of Australia.
„Piețele sunt îngrijorate nu numai de daunele aduse porturilor petroliere și infrastructurii, ci și de posibilitatea expansiunii războiului și de implicarea mai multor țări”, a comentat, de pe altă parte, Priyanka Sachdeva, analist senior de piețe la Phillip Nova, citată de Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.