Astfel, contractele futures pentru petrolul Brent, de referință în Europa, au crescut cu 0,68%, până la 69,19 dolari/baril în prima parte a zilei de luni, în timp ce, peste Ocean, contractele futures pentru petrolul amrican marca WTI a progresat cu 0,74% la 66,81 dolari/baril.
Ambele contracte ar putea cunoaște două luni de creștere, analiștii anticipând ca oferta să fie inferioară cererii, chiar și în condițiile în care Iranul și-ar putea relua exporturile de aur negru și de condens.
"Ne așteptăm ca cererea să depășească oferta cu 650.000 și 950.000 de barili pe zi în trimestrele trei și, respectiv patru", au estimat experții de la ANZ, adăugând că prognoza include o creștere a producției iraniene cu 500.000 de barili pe zi.
Citește și Rusia: Deficitul global de ţiţei este estimat acum la aproximativ un milion de barili pe zi
O reuniune a Organizației țărilor exportatoare de petrol și a aliaților acestora, inclusiv a Rusiei, este programată marți. Se așteaptă ca OPEC + să nu renunțe la planurile de a reduce treptat restricțiile de producție până în iulie.
"Nu credem că Iranul se va retrage din vreun acord cu OPEC +, așa că este de așteptat ca reducerile deja convenite din iulie să continue și să fie incluse în calcule", a comentat Virendra Chauhan, de la Energy Aspects.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.